Ресторантьорите се оказаха неприятно изненадани от държавата

2
От бранша на заведенията се усетиха, че „реверансът“ всъщност няма да важи за всички
От бранша на заведенията се усетиха, че „реверансът“ всъщност няма да важи за всички

Седмица преди да влезе в сила новата по-ниска ставка за данък добавена стойност върху ресторантьорските услуги и книгите, от бранша на заведенията се усетиха, че „реверансът“ всъщност няма да важи за всички 

В своя официална позиция от Сдружението на заведенията в България казват, че не знаят „от къде и как, в последните дни беше анонсирана идеята, че доставката на храна ще бъде облагане с 20%, а не с 9%“. Писмото е подписано и от Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. То е изпратено до финансовия министър Владислав Горанов и до Людмила Петкова, директор дирекция „Данъчна политика“.

От бранша казват, че по идея на Националната агенция по приходите, различният продукт, облаган с различен данък добавена стойност, трябва да бъде отчитан в различни касови бележки, а не в една, каквато е и практиката във всички страни с диференцирани ставки. Затова предлагат „да се отчита общо плащане с общ фискален бон, в който да се начислява данъчна ставка от 9 на сто и данъчна ставка от 20 на сто за съответните храни и напитки, което е възможност на използваните софтуерни програми“.

Ресторантьорите настояват за ясно определящи текстове в наредбата, в които категорично да бъде посочено, кои заведения и на какъв принцип ще могат да се възползват от диференцирана ставка на ДДС. „За тези от тях, за които новият закон няма да бъде приложим, да не се прилага и по-високият осигурителен праг“, искат от Сдружението.

Според тях този вид разделение на бранша „не е нито икономически, нито морално и практически обосновано и е мярка, с която единствено се създават условия за нелоялна конкуренция и корупция от недобросъвестни наши/ваши колеги“.

„Кетърингът и доставката на храна до дома и офиса винаги са били и ще продължат да бъдат част от ресторантьорската услуга. За приготвянето на храна, която ще бъде доставена до адрес, стои същият онзи персонал в заведението, за който именно осигурителните прагове бяха вдигнати. Незнайно от къде и как, в последните дни беше анонсирана идеята, че доставката на храна ще бъде облагане с 20%, а не с 9%“, заявиха те.

Изразяваме своята категорична позиция, че този вид разделение не е нито икономически, нито морално и практически обосновано и е мярка, с която единствено се създават условия за нелоялна конкуренция и корупция от недобросъвестни наши/ваши колеги.

От бранша представят и хронологията на събитията през последните месеци, които доведоха до консенсуса за по-нисък ДДС върху услугите им.

Те казват, че на срещи на 11 и 12 май 2020 г. срещи между представители на ресторантьорския бранш и министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев, е постигната договорка за незабавна помощ от страна на правителството, изразяваща се в намаляване на ставката на ДДС на 9% сектора.

Те напомнят, че първоначалното искане на бранша беше за намаляване на ставката на 5% до края на 2021 г., като антикризисна мярка в следствие на икономическата и финансова криза от COVID-19, а след изтичането на този период, диференцираната ставка да бъде фиксирана на 9% /каквото е и принципното ни искане от няколко години/.

„По време на преговорите, отстъпихме и се съгласихме ставката да бъде фиксирана на 9% и чак след икономически анализ в края на периода /31.12.2021/, да бъде решено допълнително дали мярката да бъде приложена като постоянна“, се казва в позицията.

Като вид компенсаторна мярка към бюджета, както и в полза на персонала в бранша, беше решено минималният осигурителен праг да бъде вдигнат от 610 лв. на 800 лв., което е над 30% увеличение.

Сдружението уточнява, че ставка 9% няма да се прилага само за високоалкохолните напитки и цигарите.

„По този начин, една огромна част от нашия бранш в лицето на барове, нощни клубове и дискотеки, реално остана ощетен от по-високите осигурителни прагове, а намаляването на ДДС за тях е неработещо. Отделно 40% от оборота на заведенията за хранене, е именно слабоалкохолни напитки“.

Асоциациите и сдруженията в сектора, не могат да позволят браншът ни да бъде разделен за пореден път. Оставаме изключително обезпокоени от намерението да се прилагат различни правила за различните типове заведения.

Искрено вярваме, че държавата и държавните служители ще изпълнят задължението си да съблюдават и подпомагат бизнеса с опростени правила, наредби и закони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари