Решителната битка с „модела Борисов“ ще бъде на президентските избори

0
През ноември за Радев ще гласуват повече хора, отколкото днес гласуваха за всички партии
През ноември за Радев ще гласуват повече хора, отколкото днес гласуваха за всички партии

Българите недооценяват парламентарните избори и партийната политика

През ноември за Радев ще гласуват повече хора, отколкото днес гласуваха за всички партии. Засега най-доброто решение беше да остане служебният кабинет с подкрепа от парламента.

Жалбите на ГЕРБ за изборни нарушения бяха лъжа. В моята секция в генералното консулство в Ню Йорк организацията бе най-добрата, която съм виждал oт 26 години. Разбирам, че така е било почти навсякъде. Машинното гласуване има всички предимства пред хартиеното – освен дето може би уплаши по-възрастните избиратели на БСП. Пред април ковид, а сега машините изглежда бяха неблагоприятен фактор за социалистите, пише Валентин Хаджийски в E-vestnik.bg.

Машините намалиха активността и в някои махали. И заедно с успехите на новото МВР в борбата с купуването на гласове ерозираха сериозно гласовете за ГЕРБ и ги доведоха да изборно поражение.

Организираната престъпна група на кръстника Борисов биеше опонентите си „като шкембе в дувар“, ама по байганьовски, с помощта на пристава. Без изключение, дори и в 2009 г., когато МВР вече работеше за ГЕРБ – и всъщност МВР бе гръбнакът на ГЕРБ.

Останалите гласували за Борисов, а те не са повече от 7-8% от избирателите, са твърдото ядро на доскорошната партия-държава: партийният актив, чиновничеството и бизнескръговете, още незасегнати от желязната метла на служебния кабинет. Вотът им е осъзнато класов: те гласуват за своя класов интерес, често – и за спасяването на кожата си. Тук ще трябва не само изчегърване, а дълбока оран. Освен това може би ГЕРБ получи и подкрепа от ДПС в местата, дето етническата партия имаше успокоително голяма преднина: Борисов ненепразно ходи да се моли на Ердоган. Това също трябва да се има предвид при изчегъртването.

Гласувалите анти-ГЕРБ са над два и половина пъти повече

от гласувалите за ГЕРБ и това за сетен път потвърждава необратимостта на процеса, започнал на 9 юли м. г. и документиран вече на изборите от 4 април. За съжаление тези избори в общи линии повториха предишния резултат: твърде голяма част от протестния вот срещу ГЕРБ пак отиде за ИТН – партия без глава, но с мощно работническо-селско тяло, може би най-чисто класовата партия на трудовите маси у нас в цялата ни следосвобожденска история.

Народът в ИТН е силно про-Радев и анти–ГЕРБ, но поради класовата си неосъзнатост вижда у Трифонов някакво народно алтер его на Радев. Въпреки мутренската зависимост и очебийната глупост на последния, безотговорното ме поведение след предишните избори. Народът на ИТН би трябвало да гласува за БСП, но тя е забравила да говори езика им, пък и техният умствен хоризонт не надхвърля шоуто на Слави. Вината за което не е само тяхна.

БСП е все още жертва на стигмата срещу „комунизма“, наложена и официално от ЕС, макар че мнозинството българи, дори младите, отдавна е носталгично по соца. Тази стигматизация на социалистите на Нинова не само е несправедлива спрямо тях, но и опасна за всички. Липсата на социалистическа алтернатива подхранва най-уродливите форми на социален протест на бедните – от нацистки до ислямистки.

Машинното гласуване помогна на по-младата по състав ДБ и дори породи сини надежди да задминат БСП. Сякаш борбата с БСП, а не с ГЕРБ им е целта! ДБ е несигурен съюзник в коалицията анти-ГЕРБ. Дразни ограничеността на интересите им, сведени до „съдебната реформа“ и „дигитализацията“: донякъде луксозни проблеми в страна, дето половината народ мизерства.

Съдебната система е надстройка на надстройката, а истинските промени могат да дойдат само от базата

– от икономиката, производствените отношения. Жалко, а майката на Христо Иванов е редактирала толкова марксистки книги за базата и надстройката. ДБ е класово неосъзнато, лайфстайл, аномално дясно движение на хора, които в развитите западни общества нормално гласуват за левите. Въпреки това те са важна, често решаваща част от протестния фронт анти-ГЕРБ. Липсата на груб антикомунизъм у тях на миналогодишните протести бе решаващата разлика с 2013 г., която и направи възможно всичко останало през изтеклата година.

Както и след предишните избори, самоназначилите се партии на протеста няма да имат мнозинство за свой кабинет, а и капацитет да го излъчат. Нямам предвид само ИТН, които чакаха еднопартийно мнозинство и са управленски напълно безпомощни, а и ИСМВ, дори ДБ. Мая Манолова наистина направи анонс за повече гъвкавост, но ИТН пак избърза да се зарече, че няма да преговаря с БСП. Което може да значи нови избори през есента и следователно управление на служебния кабинет до идната пролет.

Последното всъщност може да е и най-доброто решение! Няма защо да ходим пак на избори, на които ще гласуват още по-малко хора. Четирите анти-ГЕРБ партии могат да се споразумеят да оставят служебния кабинет, с възможни персонални корекции, като експертен, подкрепен от парламента.

Това ще даде възможност бързо да се смени Гешев и да се въдвори на подсъдимата скамейка Борисов. И да се вземат бързи мерки за смекчаване социалноикономическата катастрофа, оставена ни от ГЕРБ. Подкрепата за служебния кабинет далече надхвърля тази за трите „партии на протеста“ плюс БСП. Според мене тя е почти равна на общия брой на българите минус твърдото, класово осъзнато ядро на ГЕРБ.

Това ще стане аритметически ясно на президентските избори.

Голямото народно доверие в президента

сякаш изсмуква подкрепата за партиите, асоцииращи се с него. Той създаде работещ отечественофронтовски кабинет от безпартийни технократи, по-скоро десни и по-скоро леви хора, които показаха, че са сработен екип.

Тъкмо това, което не можаха да направят през април-май „протестните партии“ и което е нужно на България в момента. Характерът на революцията срещу мутрорежима е общонароден, общодемократически, общоцивилизационен. Партийните различия, дори когато са ясно осъзнати, ще трябва да почакат по-спокойни времена, до безвъзвратния демонтаж на мутрорежима.

Издигнат от БСП и довчера хулен от герберския агитпроп като „кремълски президент“, Радев в последно време набра много червени точки и пред десните. Макар хвалбите чак пък и на Плевнелиев по негов и на икономическия му екип адрес да ми дойдоха малко прекалено. Но репутацията на президента е вече такава, че и това не му носи сериозни негативи пред левите.

Направеното от служебния кабинет за по-малко от два месеца е много, но много повече остава ненаправено. Бойко Рашков изглежда успя да преобърне напълно МВР, но прокуратурата и някои съдилища са непокътнати, както и националните медии. И днес БНТ на Кошлуков яростно и нагло агитираше за ГЕРБ. Но от седемгодишния си опит в държавната служба знам, че доброто политическо ръководство може бързо да преформатира професионалното чиновничество.

Много по-трудна е задачата да се обърне тенденцията на класовата неосъзнатост на масите. Става дума тъкмо за „класова неосъзнатост на масите“, не просто за „безидейност“ на партиите. Тази задача като цяло е неизпълнима при капитализма. Но е съдбоносно важно да бъде захваната отнякъде. Феномени като Борисов и Трифонов могат да избуят само на специфична народна почва. За щастие Трифонов няма качествата на Борисов – имам предвид най-вече уникалния гьнсуратлък и непробиваем нарцисизъм – тъй че партия ИТН няма да ни управлява 12 години. Сам Трифонов никога няма да се кандидатира срещу Радев, защото, както видяхме, е само негово народно алтер его в очите на избирателите си. Но все пак очакват ни тягостни дни на гадаене по колебливите Трифонов и Тошко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари