Решават къде ще бъде Дунав мост 3 до средата на идната година

2

Развитието на транспортните връзки, насърчаването на туризма и привличането на повече чуждестранни инвестиции са част от мерките за икономическия просперитет на Русенско.

Това обяви областният управител Борислав Българинов на среща с евродепутата Петър Витанов, председателят на Комисията по европейски въпроси и депутат в долната камара на румънския парламент Стефан Мусоиу, както и доскорошния председател на Окръжния съвет в Гюргево Мариан Мина, който понастоящем също е народен представител в северната ни съседка, съобщиха от Областна администрация Русе.

От срещата, която се проведе по-рано през деня стана ясно, че още до средата на следващата година най-вероятно ще се излезе с конкретно предложение къде точно в района на Русе – Гюргево да бъде изграден новият мост над река Дунав. На практика говорим за детайлна техническа спецификация, отговаряща на всички въпроси, касаещи строежа на съоръжението. Ще се работи и по създаването на международен клъстер, който да обедини всички участници в проекта. Почти сигурно е, че той ще се председателства от Българинов. След изготвянето на подробната техническа документация се предвижда Българинов и екипа му да посетят Европейския парламент и Европейската комисия, където ще изложат необходимостта от изграждането на втори мост тук и ще търсят възможности за неговото финансиране. Най-вероятно парите за изграждането на моста ще дойдат от програмата за регионално развитие или тази за транспортна свързаност. На място ще бъде представено и портфолио със стратегически проекти за развитието на региона, за които също ще се търси възможност за финансиране. Става дума не само за инфраструктурни проекти, но и за такива в сферата на културата и туризма. „Асфалтът е необходимост, но не е всичко. Трябва да помислим за културното развитие, защото така хората се чувстват истински живи. Инвестициите ще дойдат тук, но е необходимо да поработим за комфорта на хората. Освен работеща администрация и сведена до минимум бюрократщина, е добре да се направят съвместни изложби, концерти и всякакви арт-прояви.“, каза Българинов. „Така не просто ще възстановим икономическото развитие до нивата преди ковид-пандемията, но ще създадем нови възможности.“, допълни още областният управител.

Колкото до туризма, то ръководството на Областна администрация – Русе ще работи активно за създаването на интегриран туристически продукт, включващ възможностите за посещение на Русе и Гюргево. „Ако искаме реален икономически резултат, трябва да задържим туристите тук.“, заяви Българинов. За целта се предвиждат както краткосрочни, така и дългосрочни мерки. Първите ще се реализират в рамките на следващата година и те включват активно промотиране на региона, както и създаването на адекватна трибуна, чрез която да бъде чут гласа на младите. Дългосрочните мерки пък ще се изпълнят в следващото десетилетие и те са в процес на подготовка.

В днешната среща от българска страна участваха още заместник областните управители на Русе Синан Хебибов и д-р Стефка Караколева, главният секретар на Областната администрация Симеон Иванов, основният експерт в сферата на международните дейност Вероника Гечева, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговите заместници Златомира Стефанова и Димитър Недев. Домакин на срещата бе ректорът на Русенския университет „Ангел Кънев“ академик Христо Белоев. Сред присъстващите бяха и кандидат-депутати, както и лидерът на Партията на европейските социалисти и български евродепутат Сергей Станишев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари