Ренета Колева: МОСВ не може да се справи само с нарушенията в ТЕЦ-овете

1
Екоминистерството е направило 108 проверки на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн от август до края на 2022 година, заяви заместник-министърът на околната среда и водите
Екоминистерството е направило 108 проверки на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн от август до края на 2022 година, заяви заместник-министърът на околната среда и водите Снимка: Иван Иванов / Facebook

Екоминистерството е направило 108 проверки на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн от август до края на 2022 година, заяви заместник-министърът на околната среда и водите

От началото на август до края на 2022 година Министерството на околната среда и водите е направило 108 проверки на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. Издадени са 20 акта и 18 наказателни постановления в размери, близки до максималните по закон.

Това заяви в "Денят започва" по БНТ заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

Тя коментира, че целта на проверката на европейската прокуратурата е да установи дали верификациите на подаваните данни за парникови емисии от ТЕЦ-овете са извършвани правилно и доколко достоверна е предоставяната информация.

През 2021 е стартирана проверка от страна на Изпълнителна агенция "Околна среда", но все още в МОСВ няма резултати от нея.

Относно ТЕЦ "Брикел" Ренета Колева коментира, че има констатирани нарушения при комплексното му разрешително, както и изпускане на вредни вещества, които нарушават качеството на въздуха. Тъй като ТЕЦ-ът обжалва затварянето му от екологичните власти, обаче, се чака решението на съда.

"Колкото и проверки да назначаваме и колкото и станции за измерването на качеството на въздуха да поставим, МОСВ само не може да се справи. Важно е всички институции – съдебна, законодателна, да са на място", коментира Колева.

В случай, че бъдат европейската прокуратура установи нарушения, наказателна отговорност носят собственикът на централите и фирмата, която верифицира информацията за парниковите газове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари