Ремонтират училище върху главите на учениците!

0
Родителите са в истерия, че децата им всеки миг могат да станат жертва на сериозен инцидент
Родителите са в истерия, че децата им всеки миг могат да станат жертва на сериозен инцидент

Скандален ремонт на училище вече два месеца застрашава сериозно здравето и дори живота на няколко десетки ученици, алармираха пред ПИК притеснени за наследниците си майки.

Родителите са в истерия, че децата им всеки миг могат да станат жертва на сериозен инцидент, тъй като над главите им докато учат, се извършват строителни дейности. Безобразието се разиграва в 146-то СОУ „Патриарх Евтимий” в софийското село Волуяк.

В школото по план трябвало да се извърши основен ремонт още през лятото. По неясни обаче причини вместо в топлите месеци, строителните дейности започнали едва през ноември, когато учениците вече били на място в класните стаи.

Оправданието на директорката бе, че се наложило да изчакат изборите да минат, тъй като нямало да успеят да свършат до края на октомври. Затова изместили старта на ремонта през ноември. Но кое е по-важно – децата ни на учат нормално в безопасна среда или по време на изборите да не са довършени една-две стаи. Оказахме се безпомощни пред нейните решения и сега се чудим как да си опазим децата”, оплакват се майки на учащи се във въпросното школо.

По думите им наследниците им вече два месеца изкарват по 7-8 учебни часа в нечовешки условия. Цялото училище било строителна площадка, покрита с прах и опасни за здравето материали, които децата им дишали. За капак нямало отопление и се налагало да стоят в клас с якетата и шапките, вследствие на което куп ученици се разболели и пропуснали голяма част от учебните занятия.

„Всичко е потънало в бои и прах, навсякъде са надвиснали скелета, мръсно е и студено. Това не са условия за деца и в никоя нормална държава не биха позволили в подобно положение да се провеждат учебни часове. Противоречи на всички правила. Децата се промушват между баки с бои и някакви съмнителни мургави майстори, докарани чак от Самоков”, обясняват още майките, които недоумяват защо самоковска фирма извършва ремонта в доста отдалечения Волуяк.

По думите им най-скандалното било, че в участъците, които вече били ремонтирани и уж одобрени от директорката и от приемателна комисия, строителите оставили стаите в неприемливо състояние. По таваните имало небоядисани мазилки, дупки и кърпежи. В тоалетните пък топлата и студената вода били на съвсем различни места и нямало как да се смесят, така че децата да си измият ръцете по хигиеничен начин.

„Директорката обяснява, че щели да нагласят бойлерите на 30 градуса, така че когато децата се мият само с топлата вода на едната чешма да не се изгорят. Не сме чували по-голям абсурд! Това ли успяха да направят за 350 хил. лв.?!”, недоумяват майките и се готвят да протестират срещу безобразието. Някои дори извадили медицински на наследниците си, затова че развили алергии и се разболели вследствие на ремонта, който се правел докато залягат над учебниците в клас. 

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари