Ремонтират Мемориала на загиналите във войните

0
Започнаха възстановителните дейности след вандалското посегателство на Мемориала на загиналите във войните в Русе
Започнаха възстановителните дейности след вандалското посегателство на Мемориала на загиналите във войните в Русе Видео: TVN

Започнаха възстановителните дейности след вандалското посегателство на Мемориала на загиналите във войните в Русе.

Те се извършват от скулптора Пейно Пейнов, заедно с майстора Любен Димитров, предава TVN. Двамата извършват възстановяването безвъзмездно. От Община Русе са осигурили агрегат, който да захрани инструментите.

Вандалският акт бе извършен в началото на юли. Тогава бяха откраднати 2 от щиковете, а нож от пушка „Манлихер“ бе огънат и откачен от заварките, но не бе откраднат.

Това е второто посегателство на паметника. Преди беше повреден само дисплеят на информационното табло, като по него бе стреляно с въздушна пушка. Сега е бил направен и опит за преместване на камерите и на прожекторите, за да не се видят извършителите. Откраднатото обаче няма никаква материална стойност, тъй като щиковете са реплики на оригиналните.

„Това е морална стойност. Това е поругаване на паметта на хората, които са дали живота си за Отечеството! Надявам се повече да не се случват такива неща“, каза о.р. майор Димитър Вълков.

Запознати коментират, че при акцията си вандалите са подходили с предварителен замисъл, понеже 2-та щика са били рязани с ножовка и металът е бил наранен като от срязване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари