Ремонтът на 15 вагона е струвал колкото да се купят нови

0
Затова договорът е обект на специален одит, обясни министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров
Затова договорът е обект на специален одит, обясни министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров

Георги Тодоров се надява новото ръководство на БДЖ да бъде вписано в Агенция по вписванията

"Сключените договори в транспортното министерство за ремонта на вагоните и за охрана са обект на специален одит. Не съм допуснал стартирането на нито една нова поръчка, за да се уверя доколко наличните сключени договори са изгодни и икономически обосновани". Това каза в Пловдив министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

По думите му е необходимо да се направи равносметка между доставката на чисто нов вагон и ремонта на съществуващ вагон. Цената на поръчката за ремонт на 15 вагона е 27 млн. лева, което е цена колкото за нови вагони. "Това за мен е абсурдно и поради тази причина договорът е обект на нарочна проверка".

Одитните доклади вече са предоставени на Държавната финансова инспекция и ако бъдат открити данни за извършено престъпление ще сезирам прокуратурата, каза министърът. И добави: "Надявам скоро новото ръководство да бъде вписано в Агенция по вписванията, за да може да стартира своята оперативна работа. Краткосрочните цели, на които държа са: подобряване графика за движение на влаковете, безопасност, по-малко закъснения, ефективно управление на финансовия ресурс, преценка и преоценка всеки един разход"

Дълговете на БДЖ са около 20 млн. лева към Национална компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/ за неплатени инфраструктурни такси и разходи за енергия, поясни още министърът, цитиран от БТА.

В Пловдив Георги Тодоров отри нова изпитна зала на ИА "Железопътна администрация". Тя ще подпомогне безпристрастността на изпитите, защото акцентът е безопасността на превозите. От тук трябва да излизат достатъчно квалифицирани специалисти, които да са в услуга на потребителите на железопътната услуга. Безопасността на превозите е основен наш приоритет и ангажимент, подчерта Тодоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари