Рекордно много заразени в Германия, искат задължителна ваксинация

0
Днес близо 67% от жителите на Германия са напълно ваксинирани
Днес близо 67% от жителите на Германия са напълно ваксинирани Снимка: Дойче Веле, архив

57% от германците искат ваксинацията срещу Ковид-19 да стане задължителна. Към момента близо 67% са напълно ваксинирани. Но броят на новозаразените е рекордно висок. Защо?

В Германия числата отново се покачват и за втори пореден ден бележат рекорд: през последното денонощие в страната са регистрирани 37 120 нови инфекции с коронавирус, а смъртните случаи, свързани с Ковид-19, са 154. Ден по-рано новозаразените бяха почти 34 000, а жертвите - 165. Старият рекорд при заразите беше отбелязан на 18 декември 2020, пише Дойче Веле. 

Колко германци се страхуват от зараза?

Днес близо 67% от жителите на Германия са напълно ваксинирани. Защо тогава числата отново се покачват и в момента са дори по-високи, отколкото през същия период на миналата година? Според германския институт "Роберт Кох", тук роля играят най-вече два фактора. Първо: мерките в страната вече са много по-леки. Така например за разлика от есента на 2020, днес баровете и клубовете са отворени, а ограничения на контактите няма. Второ: делът на неваксинираните все още е висок. Впрочем, на този фон "Роберт Кох" повиши оценката си за риска при неваксинираните и онези, които все още не са напълно ваксинирани, от "висок" на "много висок".

На фона на високите числа всеки четвърти в страната се страхува от зараза с коронавируса - това сочи последното проучване "Дойчландтренд", проведено по поръчка на обществено-правната телевизия ARD. "Не съм загрижен толкова за себе си, притеснявам се по-скоро за неваксинираните деца" - така отговарят 57% от запитаните. А 62% казват, че се опасяват най-вече от тежко протичане на болестта при по-възрастните хора. 57% обаче са загрижени за това, че на фона на актуалното развитие отново може да бъдат наложени ограничения. А 58% се опасяват, че клиниките отново може да се окажат свръхнатоварени.

Впрочем, в най-силно засегнатите региони болниците вече са твърде натоварени. Факт е, че и ваксинирани лица се заразяват с вируса, но мнозинството пациенти в интензивните отделения са неваксинирани лица. А според едно проучване от края на октомври, близо две трети от неваксинираните в Германия не искат да се ваксинират в никакъв случай и поне през следващите два месеца.

Да има ли задължителна ваксинация?

На фона на тромавата напоследък ваксинационна кампания в Германия идеята за задължителна ваксинация среща широка подкрепа сред населението. Според актуалното проучване "Дойчландтренд", 57% от живеещите в Германия подкрепят подобна мярка. 39% са против. През август нещата изглеждаха по друг начин: тогава 50% бяха против задължителната ваксинация, а 46% подкрепяха идеята.

Според епидемиолози, защитното действие на ваксината отслабва след шестия месец - особено при по-възрастните хора. Затова и напоследък експерти, а и здравният министър Йенс Шпан апелират за поставянето на т.нар. бустерна доза ваксина. При ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna тя се явява трета доза. При Johnson & Johnson - втора.

Локдаун само за неваксинирани?

За хората в Германия, които не искат да се ваксинират, делникът става все по-неприятен. Така например Саксония въведе като първа провинция правилото 2G - т.е. ограниченията в обществения живот отпадат само за напълно ваксинирани или оздравели. Останалите нямат право да посещават например обществени мероприятия или да ходят на заведение. Причината: в тази федерална провинция броят на новозаразените силно се покачи.

Същевременно в други провинции отпадна правилото за постоянно носене на предпазни маски в училищата. Така например в най-многолюдната федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия от 2 ноември насам учениците вече не са задължени да носят маска на своя чин. В коридорите и другите общи помещения обаче маската остава задължителна. Въпреки частичното премахване на ограничението, много ученици продължават да носят маски и на чина си по собствено желание.

От началото на пандемията до края на 4 ноември в Германия са се заразили общо 4 709 488. А броят на смъртните случаи, свързани с Ковид-19, е 96 346.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари