Рекорден студ скова Русия: Температурите паднаха до минус 55°

0
В Москва беше отчетен най-студения ден от началото на зимата
В Москва беше отчетен най-студения ден от началото на зимата

В Москва беше отчетен най-студения ден от началото на зимата

Рекорден студ скова Русия, където температурите на места паднаха до -55°! В Москва беше отчетен най-студения ден от началото на зимата, съобщават местните сайтове, предава Meteo Balkans.

Зоната с много ниска температура, която обикновено действа в центъра на Арктика, в момента е изместена на север от Русия, в резултат което във високите и средните ширини на страната се е развило необичайно студено време.

Северен Сибир се оказа епицентър не само на руския мраз, но и на студа в цялото полукълбо. В Таймир и Евенкия температурата падна до -50°. Това е голяма аномалия, тъй като отклонението от нормата достига 15 градуса. Издадено е предупреждение за буря по тези места. На 7-8 януари в южната част на споменатите райони силните студове ще продължат с до -50° ... -55°, съобщава gismeteo.ru.

Снощи в Москва беше най-студено от началото на зимата

По актуализирани данни минималната температура на въздуха в руската столицата днес е била -23,5°C. С този показател Коледната нощ в Москва (те празнуват на 6 януари по стар стил – бел. ред.) стана третата най-студена през 21-и век.

На територията на Московска област също за първи път през този сезон студовете преодоляха границата от 30 градуса. В северната част на областта, в Талдом, минималната температура на въздуха беше -31,4°!

Съседните региони не изостават - 30-градусови студове снощи бяха регистрирани във Владимирска и Ивановска области, а в Тверска и Ярославска температурата на въздуха падна под -35°! Най-студено в Централния район беше в района на Кострома - в град Шаря температурата на въздуха беше -38.0°C.

Такива коледни студове се случват веднъж на 12 години

В Москва тече обратен денонощен ход на температурата – тоест, когато термометрите пълзят надолу и не растат през деня, както се очаква. Това поставя началото на един от най-дългите коледни студове в региона с температурен фон с 10–12 ° по-нисък от климатичната норма в средата на зимата.

Според климата на Москва, такъв тип коледни студове се срещат средно не повече от веднъж на 12 години, пише meteovesti.ru.

Прогнозите

С голяма степен на увереност местните метеоролози заявяват, че пикът на захлаждането в централните райони на Европейска Русия е преминат и въпреки че предстоящата нощ ще бъде само с десети от градуса по-топла, вече се очертава тенденция към отслабване на студовете. Очаква се повишаването на температурите да е плавно и постепенно и едва през втората половина на първата работна седмица на 2023 г. показанията на термометрите ще се върнат към нормалните за сезона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    LOL
    сега чакаме Путлер да обвини запада и да обяви война на САЩ :D
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари