Рекорден студ скова Москва

6
Температурите в руската столица паднаха до минус -22°С
Температурите в руската столица паднаха до минус -22°С Снимка: Meteo Blue

Такива студове в Москва на 3 януари не е имало от 74 години!

Минималната температура на въздуха в столичната базова метеорологична станция ВДНХ през изминалата нощ беше −25,3°. Това е най-ниската температура за настоящата зима и необичайно студена - 12–13° под климатичната норма и по-съвместима с климата на столицата на Чукотка.

Такива студове в Москва на 3 януари не е имало от 74 години! За последен път е било по-студено на 3 януари 1950 г., когато минимумът е бил −29,0°. Рекордната минимална температура на въздуха в Москва през нощта на 3 януари е −35,9° (1942 г.), пише Meteo Balkans.

В Московска област най-студено е било в Клин: −29,0°. Пикът на студовете ще настъпи тази нощ.

Meteo Blue

В резултат на аномалните студове, които удариха Централна Русия, в небето на столицата беше регистрирано рядко атмосферно явление - ледени игли (понякога наричани "диамант" или "сребърен" прах, "валеж от ясно небе"). Ледени игли се наблюдават на метеорологичните станции Домодедово (от 22.30 до 08.30 московско време), Шереметиево (05.30, 07.00) и на полюса на студа Черусти край Москва (от 21.00 до 06.00) с влошаване на видимостта до 2,3–3 km.

Ледените игли са твърди утайки под формата на малки ледени кристали, носещи се във въздуха, образувани при много студено време. Те не са опасни за хората, невъзможно е да се порежете или да се убодете с ледена игла. През деня диамантеният прах блести в светлината на слънцето, а през нощта - в лъчите на луната или в светлината на фенери. Доста често ледените игли образуват красиви светещи стълбове през нощта, простиращи се от фенерите нагоре към небето.

Ледените игли обикновено се образуват при ясно или почти ясно небе, така че понякога се наричат ​​също „валежи при ясно небе“. Най-често това явление се наблюдава в Антарктика и Арктика. В полярните региони диамантен прах може да се наблюдава няколко дни без прекъсване.

Облаците от горния слой също са изградени от подобни ледени кристали, следователно в тях понякога се наблюдават подобни оптични явления под формата на слънчеви стълбове, но те се образуват не в приземния слой, а в горната тропосфера. За разлика от слънчевите стълбове (оптичен ефект), ледените игли са атмосферно явление и се отбелязват от метеорологичните станции. Дебелината на слоя диамантен прах може да варира от 20 до 300 м. В редки случаи ледените игли леко намаляват видимостта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    до 2-рия кретен
    Руснаци да плашиш със студ, дето зимата им е помагала през годините да печелят и ключови войни... само някой тъп нежен евроатлантик, който не си е подавал носа навън на температури под нулата може да си помисли такава простотия.
  • 1
    4
    Аз
    Безаналогово!
  • 4
    3
    Бай Чеп
    Понеже Москва е под санкции и глобалното затопляне даже не важи, студ на кутийки!
  • -5
    2
    Сийка
    Добра новина, но може и още - да стане - 40 до - 49 . Ватенкште да им замръзнат!
  • 10
    1
    Препатил
    Бях студент в Москва и зимата на 1980/81 година бе най-студена от 100 години, в Москва достигна -40 градуса, а в Московска област - до -45! Следващата зима 1981/82 бях в Русе и пак люта зима, Дунав замръзна 2 пъти за една зима, което пак не се бе случвало от 100 години.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари