Рекорден брой секции в Турция за вота в неделя

0
За първи път те са 166 на брой
За първи път те са 166 на брой Снимка: БТА / архив

За първи път те са 166 на брой

Рекорден брой секции се откриват за вота в неделя в Турция. За първи път те са 166. В минали години най-много е имало около 135 секции в южната ни съседка.

ВМРО излезе на протест пред ЦИК

Защо този път има толкова секции и какви са очакванията на изселниците от България ще ни обяснят от БНР.

Повече заявления, значи повече секции, за да няма задръствания пред секциите“, казва Хюлия Алтън от Сдружението на балканските турци в кв. „Авджълар“ в Истанбул. През ноември миналата година предварително подадените заявления за гласуване бяха под 22 хиляди, сега са почти 26 хиляди. Машините вече не са никакъв проблем, казва Наджие Топал.

"Вече и неграмотен го научи, четвърти път, пети път".

Според Наджие хората в Турция очакват:

"Вече правителството да се съгради. Да няма етноси, да няма различия. Ти си българка, аз съм туркиня, но сме приятелки, имаме циганки приятелки. Ние не се делим, нас ни делят големите".

38 са секциите само в Истанбул, по традиция най-много секции се откриват в Бурса – там те ще бъдат 40. А в Одрин тази година за първи път ще се гласува и с машини. Местните дружества вече изпращат смс-и до изселниците в района, казва председателят на Сдружението на балканските турци Джеват Гюнеш.

"Първо, ако ги познаваме, имаме членове в нашата група на сдружението им изпращаме съобщения. Пишем им текстове, че на 2 октомври имаме парламентарни избори в България, елате, гласувайте в следното помещение".

И в Одрин, и в Истанбул броят на българските турци намалява. Заради инфлацията от 80% в Турция много от хората с български паспорти бягат в Европа.

"Ние даже си мислим с мъжа ми да се връщаме в България, тя е нашата родина“, допълва Наджие Топал.

Никога, колкото това лято не съм виждала толкова български познати от моя роден край, които идват тук на почивка, да пазаруват…Това значи, че сме доста назад и нашите младежи искат да отидат в България, в чужбина и в европейските страни“, пояснява Хюлия Алтън.

Да си български гражданин и да носиш европейски паспорт, това е плюс за тях и тези, които не могат да се реализират в Турция, те заминават за европейски страни", казва Джеват Гюнеш.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари