Рекорден брой новозаразени: Къде затягат мерките?

3
Вечерен час и онлайн обучение за учениците са въведени в Благоевградско. В София заболеваемостта също е висока, но затягане на мерките не се предвижда
Вечерен час и онлайн обучение за учениците са въведени в Благоевградско. В София заболеваемостта също е висока, но затягане на мерките не се предвижда Снимка: БНР

Втори ден страната ни бележи рекорди по брой заразени от коронавирус

За последното денонощие положителните проби са невижданите до момента над 11 000.

В цялата страна расте броят на заразените с COVID-19 ученици и учители. Вечерен час и онлайн обучение за учениците са въведени в Благоевградско. Областта е с най-висока заболеваемост в страната. Следва София, но затягане на мерките в столицата засега няма да има, съобщава БНТ.

Заради ръста на заболели в Средец и Сунгурларе е въведено частично затваряне. В болниците в Пловдив търсят доброволци.

Благоевград е областта с най-висока заболеваемост от коронавирус в страната. Около 90% от пациентите на доктор Даскалов го посещават, заради съмнения, че са заразени с коронавирус.

"Около 80% излизат положителни за съжаление. Случаите са сравнително по-леки, но на фона на многото все още има тежки случаи", казва д-р Даскалов.

В болниците все още има свободни интензивни и легла за неусложени пациенти.

"При толкова много заболели. Тук трябваше да има керван от хора. А сега виждате, че е съвсем спокойно. Нямаме много тежи случай - за реанимация нямаме, като че ли се справяме", каза д-р Петър Георгиев, управител на специализирана болница за белодробно лечение Благоевград.

Заради многото заразени деца и недостига на педиатрични легла в болниците в областта Кризисният щаб реши учениците в Благоевградска област да учат от разстояние следващата седмица.

"Другото, което се взе като решение в рамките на тези седем дни да бъде въведен вечерен час за учениците - до 20.00 часа вечерта да не бъдат без придружител след този час на обществени места", каза Валери Сарандев - областен управител на Благоевград.

"Детските градини и ясли продължават да работят, но не се приемат болни деца", каза Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград.

В София заболеваемостта също е висока, но затягане на мерките не се предвижда.

"Училищата ще бъдат последното място, към което ще се обърнем. Училищата ще се пипат чак в четвърти етап", каза Иван Кючуков, областен управител на София-град.

В кой етап от представения преди седмица пандемичен план е София, така и не стана ясно. Заети са около 70% от интензивните и 60 на сто от леглата за неусложени пациенти.

"Имаме достатъчно свободни легла, които могат да поемат натиска на пациентопотока в София", каза д-р Данчо Пенчев - директор на СРЗИ.

В COVID отделенията на Националната кардиологична болница от миналата седмица постъпват повече пациенти.

"В сравнение с предходната вълна не е толкова тежко положението. При толкова много заразени не постъпват толкова много пациенти", каза д-р Ирина Данчева, завеждащ COVID отделение в МБАЛ "Национална кардиологична болница".

От петък в столичните болници ще бъдат разкрити още ковид легла. Високата заболеваемост при децата не е увеличила сериозно натиска към педиатричните отделения в София.

"Много по-малка част от децата стигат до лечение в болница. Ние се надяваме още по-малка част да стигат до интензивно лечение", каза д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛДБ "проф. Иван Митев".

Расте броят на заразените и карантинирани лекари и медицински сестри. В болница влизат пациенти с хронични заболявания, които в някои случаи не са получили адекватна помощ навреме.

"Това е вирусна инфекция и няма нужда от антибиотик още от първия ден понякога и по два. Ако 3-4 чаши чай са достатъчни, за този вирус не са достатъчни. Поне 2 -3 литра течност трябва да се поема на денонощие", каза д-р Ирина Данчева, завеждащ COVID отделение в МБАЛ "Национална кардиологична болница".

Областният управител на София иска мерки за ограничаване на скритата заболеваемост в София.

"Живеят по трима, четирима в едно жилище нали и в същия момент се оказва, че живеят самотно, нали и никой не живее при тях. Тези хора, които живеят, ние сме ги изпуснали. Те се движат между нас, тук на улицата и разпространяват вируса", каза Иван Кючуков, областен управител на София -град.

Очаква се в петък да бъдат обявени и конкретните мерки за решаване на проблема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари