Рекорд в кредитите - Хората теглят повече, за да купуват още и още жилища

0
Домакинствата са взели кредити за 700 милиона лева през ноември
Домакинствата са взели кредити за 700 милиона лева през ноември

Домакинствата са взели кредити за 700 милиона лева през ноември

Рекорд в тегленето на кредити. През ноември домакинствата у нас са взели заеми за почти 700 милиона лева. Това показват данните на Българската народна банка. Стойността на кредитите е два пъти повече, отколкото през ноември миналата година.

Ипотечните заеми също са на рекордно ниво - близо 20 милиарда лева. Според финансисти основната причина за бума в тегленето на кредити е ниската лихва, предаде bTV.

Жена е изтеглила ипотечен кредит преди няколко години на пет процента лихва. Сега лихвата е три на сто. Казва, че втори път не би го направила.

По данни на БНБ изтеглените от българите ипотечни кредити са на рекордна сума и с годишен ръст от двайсет процента.

„Това, което не ми харесва, е скоростта на изтегляне на кредитите, защото приближавайки вече двайсет процента на увеличение на годишна база, започва да става притеснително“, коментира финансовият анализатор Димитър Георгиев.

Понеже лихвите по кредитите са ниски, хората теглят повече кредити, за да купуват още и още жилища.

„Опасявам се, че има твърде много потребители и граждани, които теглят кредити с усещането, че вноската им никога няма да бъде променена и, че имотът му след три години ще струва задължително два пъти повече поне“, посочва Димитър Георгиев.

През тази година цените на имотите бавно започнаха да вървят надолу, а очакванията са, че лихвите няма вечно да са толкова ниски.

БНБ отчита, че в месеца преди празниците сме теглили два пъти повече от обичайното.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари