Рекетьори с бухалки искат четворна лихва срещу бърз кредит от 100 000 лева

0
При операция на спецполицаи е разкрита група за изнудване и принуда чрез заплахи и насилие
При операция на спецполицаи е разкрита група за изнудване и принуда чрез заплахи и насилие Снимка: iStock

При операция на спецполицаи е разкрита група за изнудване и принуда чрез заплахи и насилие

Действията са осъществени от ТСБОП – Сливен и Ямбол под наблюдението на Специализираната прокуратура; Петима са привлечени като обвиняеми, на четирима от тях съдът е определил мярка за постоянно задържане, един е с парична гаранция

Специализираната полицейска операция е проведена от служители на ТСБОП – Сливен и Ямбол в Сливенско, под наблюдението на Специализираната прокуратура. Задържани са петима участници в група, занимавала се с изнудване и принуда. В хода на действията по разследването, в жилища в Сливен и село Самуилово, както и в два офиса в областния град, са намерени и иззети документи, пари, тефтери със записки, а от ползвани от участниците автомобили - пистолети, бухалки, вериги, хладни оръжия, полицейски палки, тактически маски.

Според събраните към момента доказателства, групата е започнала престъпната си дейност през септември 2020 г. Четирима от участниците постъпили на работа като събирачи на дългове в два офиса на дружество за бързи кредити в Сливен. Скоро поели цялата дейност на дружеството, в т.ч. сключването на договори с кредитополучатели. Предоставяли на кредит различни суми, сред които и шестцифрени. След забавяне на вноска, длъжниците незабавно били посещавани, налагани им били незаконно наказателни лихви, били заплашвани (те и членове на семействата им, включително със смърт), на някои бил нанасян побой. В един от случаите, жена, договорила и получила кредит от 100 000 лв. за развитие на бизнес, е била принуждавана от членове на групата да внесе 400 000 лв. заради натрупани лихви.

Специализирана прокуратура е привлякла към наказателна отговорност петимата задържани за участие в организирана престъпна група за изнудване и принуда чрез заплахи и насилие на жители на Сливен и други селища в региона (престъпления по чл. 321, чл. 213а и чл. 214 от НК).

С определение на Специализирания наказателен съд на четирима от обвинените са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“. На един е определена „гаранция в пари“ в размер на 5000 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари