Река Дунав е на 2 сантиметра от рекорда за ниско ниво

2
Нивото при Русе в неделя, 21 август, е минус 71 сантиметра спрямо условната кота „нула“
Нивото при Русе в неделя, 21 август, е минус 71 сантиметра спрямо условната кота „нула“ Снимка: © WWF

Само 2 сантиметра делят Дунав от абсолютния рекорд за ниско ниво в един близо 90-годишен период, в който съществуват хидрометеорологични наблюдения в българския участък на реката

Нивото при Русе в неделя, 21 август, е минус 71 сантиметра спрямо условната кота „нула“, пише Жанета Йорданова в Telegraph.bg

Най-ниското ниво, измервано досега при Русе, е минус 73 сантиметра и това е станало на 8 септември 2003 г. Прогнозата за следващите 24 часа е водният стълб да се понижи с още 2 сантиметра, което означава, че ще бъдат достигнати рекордните стойности.

Десетки кораби изчакват на котвени стоянки край бреговете в българо-румънския участък на Дунав. Праговете при Белене и Вардим не могат да бъдат преминати от товарни и круизни кораби, дори и да се извърши удълбочаване на речното дъно. Престоят означава огромни загуби за корабособствениците, които не могат да доставят стоката навреме.

Ниски са водите и в средното и горното течение на реката, защото няма дъждове във водосборната област и притоците не могат да напълнят Дунав. Преди дни излезе информация, че голямата суша е понижила нивото до такава степен, че са се разкрили останките на натоварени с експлозиви немски военни кораби, потопени по времето на Втората световна война.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    kLL
    Дали според американските представители про100$$ к!р0 и @сен ф@силеф, както и американските пропагандни медии - дойче феле и факти.бг - нивото на Река Дунав намалява, защото Русия изпомпва водата?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари