Регионалният министър поиска банките да блокират сметките на „Автомагистрали“

0
Виолета Комитова е изпратила писмо, с което заявява, че са допустими само плащания по трудови правоотношения
Виолета Комитова е изпратила писмо, с което заявява, че са допустими само плащания по трудови правоотношения Снимка: БГНЕС / Архив

Виолета Комитова е изпратила писмо, с което заявява, че са допустими само плащания по трудови правоотношения

Служебният регионален министър Виолета Комитова е помолила осем български банки да не осъществяват транзакции по сметките на държавното дружество „Автомагистрали“. В писмо до финансовите институции, изпратено от ведомството и до медиите, с което разполага сайтът „24 часа“, Комитова иска от тях да не плащат нищо, подписано от Стоян Беличев или упълномощени лица, освен свързаните с плащани по трудови правоотношения.

Самият Беличев отказва да напусне директорския пост в държавната компания, въпреки че на 7 юни регионалната министър издаде заповед, по силата на която сменя Управителния съвет на „Автомагистрали“. Търговският регистър обаче отказва да впише промяната, както отказа да впише новото ръководство на болница „Александровска“.

Според Комитова, ако банките продължат да изпълняват трансфери, наредени от „Автомагистрали“ по сметки на фирми, това би довело до неблагоприятни финансови последици за държавното дружество.

Епистоларната комуникация между Комитова и Беличев обаче не спира. Той отвръща с друго писмо, в което казва, че подобно разпореждане ще доведе до тежки последици, тъй като освен договорите за изграждане на магистрала „Хемус“, дружеството има и договори за текущ ремонт и поддържане на пътища в цялата страна. „Забавянето на плащания по тях ще доведе до искания за неустойки, които ще бъдат платени от българския данъкоплатец“, пише Беличев.

А Комитова отговаря: „След множеството скандали при опитите да се извършат проверки в повереното Ви дружество през периода 2018-2021 г. се оказа неотложно и неизбежно служебното правителство да осъществи преценка на причините Вие и екипът Ви да извърши плащания за сумата 3 пъти годишния бюджет на София, около 25 пъти бюджета на Варна и пълната стойност на построения вече газопровод Балкански поток без да е налице видим и ясен резултат.“

Тя напомня, че ръководството на „Автомагистрали“ е платило авансово, без да се постарае да защити държавния интерес, средства в размер на 1.8 млрд. лева за построяване на магистрала „Хемус“. „Въпреки платените за магистралата от Ябланица до Търговище суми в размер на 1.8 млрд. лева, такава няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма“, пише министърът до Беличев.

Установени са и „дребни“ нередности за 220 млн. лева по укрепване на несъществуващи свлачища. Дай боже, поне всичко по пътя от Монтана до Видин да е законно. Дано, ама надали.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари