Реджеп Ердоган: Вярвам на Русия толкова, колкото и на Запада

0
Колкото е надежден Западът, толкова е надеждна и Русия, заяви турският президент
Колкото е надежден Западът, толкова е надеждна и Русия, заяви турският президент Снимка: АП

Колкото е надежден Западът, толкова е надеждна и Русия, заяви турският президент

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че вярва на Русия толкова, колкото и на Запада. Ердоган снощи даде интервю за американската телевизия PBS в Ню Йорк, където участва в Общото събрание на ООН, предаде БТА.

"Нямам причина да не им се вярвам. Колкото е надежден Западът, толкова е надеждна и Русия. През последните 50 години ние чакаме на прага на ЕС и в този момент аз вярвам на Русия точно толкова, колкото и на Запада", посочи Ердоган.

По време на продължаващата вече 19 месеца война в Украйна Анкара продължи да поддържа тесни връзки както с Русия, така и с Украйна.

Винаги сме си били самодостатъчни като държава. Никога не сме се нуждаели от приноса или подкрепата на ЕС, нямаме нужда от това, посочи Ердоган, цитиран от турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Турският президент коментира и процеса за присъединяване на Швеция към НАТО, като изтъкна, че Швеция трябва да спази обещанията си по отношение на борбата срещу тероризма.

Все още виждаме терористи да се движат по улиците на Стокхолм, каза Ердоган.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. Швеция обеща на Турция да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични, и да ѝ окаже всякакво възможно съдействие по въпроса за евроинтеграцията ѝ.

Ердоган припомни, че искането на Швеция да се присъедини към НАТО ще бъде разгледано от Великото национално събрание на Турция и че това е мястото, където то може да бъде окончателно одобрено.

За да се случи това, Швеция, разбира се, трябва да спази обещанията си. Терористичните организации трябва незабавно да прекратят демонстрациите и дейностите си по улиците на Стокхолм. Защото за турския народ ще бъде много важно да види, че това действително се реализира. Изглежда, че Швеция е променила законодателството, но това не е достатъчно, изтъкна турският президент.

По отношение на това дали смята, че продажбата на изтребители Ф-16 от САЩ на Турция и членството на Швеция в НАТО са свързани помежду си, Ердоган каза, че според него не би трябвало да има връзка.

Президентът Джо Байдън каза, че Конгресът ще вземе решение по този въпрос. Парламентите взимат решения по тези въпроси. Ако Конгресът не вземе положително решение, тогава няма какво да направим по въпроса, посочи Ердоган.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари