Реджеп Ердоган: Моретата ни се превръщат в бежански гробове

1
Милиони хора напускат домовете си заради войни, а човешкият живот става безполезен
Милиони хора напускат домовете си заради войни, а човешкият живот става безполезен Снимка: Recep Tayyip Erdoğan / Facebook

Милиони хора напускат домовете си заради войни, а човешкият живот става безполезен

Нашите морета се превърнаха в бежански гробове, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в неделя след срещата на върха на лидерите на Г-20 в Ню Делхи и призова за по-справедлив свят и премахване на неравенствата в световен мащаб.

"Независимо от убежденията или културата ни, всички ние сме членове на едно семейство от 8 милиарда души. Никой от нас не може да се чувства в безопасност в свят, в който децата умират от глад, моретата ни бързо се превръщат в огромно бежанско гробище, милиони хора напускат домовете си заради войни, а човешкият живот става безполезен. Вярваме, че един по-справедлив свят е възможен", заяви Ердоган на пресконференция, цитиран от БГНЕС.

Като заяви, че Турция предоставя най-много помощи за бежанци пропорционално на националния доход, Ердоган отново подчерта, че Анкара е домакин на около 4 милиона сирийски бежанци, като същевременно се опитва да осигури безопасното завръщане на сирийците в страната им чрез премахване на тероризма.

Около "600 000 сирийци са се завърнали в страната си. Този брой ще се увеличи с увеличаването на проектите за интеграцията им", каза той.

При приключването на срещата на върха на Г-20 Ердоган похвали ролята на Индия като домакин и посочи, че няколко глобални предизвикателства, включително изменението на климата, са били обсъдени задълбочено между лидерите.

Ердоган заяви, че приветства членството на Африканския съюз в Г-20. В пълен състав Африканският съюз има 55 членове, но понастоящем шест държави, управлявани от хунти, са отстранени. Общият му брутен вътрешен продукт (БВП) възлиза на 3 трилиона долара, а населението му е около 1,4 милиарда души.

От друга страна, във връзка с неотдавнашното напрежение в азербайджанския Карабах Ердоган заяви, че в неделя е разговарял с президента на Азербайджан Илхам Алиев, а в понеделник може би ще проведе телефонен разговор с арменския министър-председател Пашинян, за да обсъдят последните събития в региона.

"Нямаме друг избор, освен да призовем региона (Карабах) да се успокои", заяви Ердоган, като посочи, че така наречените избори в района "не са правилни и не могат да бъдат приети".

По повод зачестилите нападения срещу свещената книга на мюсюлманите - Корана, Ердоган заяви: "Изгарянето на Свещения Коран под полицейска защита е явна провокация, престъпление от омраза. Никой не може да очаква от нас да мълчим за това. Вярвам, че в името на общото бъдеще на човечеството всички държави, в които враждебността към исляма се е увеличила, сега трябва да следват по-решителна политика по този въпрос."

"С предложенията и усилията на нашата страна нападенията срещу свещени книги бяха осъдени и в изявлението на Г-20", добави той.

"Евентуалното присъединяване на Швеция към НАТО е по преценка на турския парламент", повтори президентът.

Изгарянето на Корана се превърна в сериозен спор между Турция и Швеция, в която се случиха няколко подобни инцидента и протести на ПКК, което накара Анкара да спре приемането на страната в НАТО.

По-рано тази година Турция ратифицира членството на Финландия.

Ердоган заяви, че кандидатурата на Швеция за членство в НАТО е била обсъдена в разговорите с американския му колега Джо Байдън по време на кратък разговор по време на срещата на Г-20.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    ...
    САЩ нагласи тази схема с бежанците. Не Русия. Те направиха моретата гробове и натикаха стотици хиляди радикални войници в европа. Да им благодарим дружно с масова шпакла по задника.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари