Редно ли е училище да иска 350 лева за извънкласни дейности, за да отпусне стипендии?!

0
Сигналът е пренасочен към МОН за проверка
Сигналът е пренасочен към МОН за проверка

Оплакване до ДНСК за жилище със статут на детска занималня

В днешния обзор на сигналите постъпили в платформата на Helpbook.info ще ви запознаем с такъв, в който потребител моли МОН да извърши проверка по следния казус:

"Искам да подам сигнал относно ЧПГ "Образователни технологии". Сигналът е свързан с разпределянето на отпусканите от МОН стипендии. В това учебно заведение, за да имаш право да получиш стипендия за постигнат успех от МОН, трябва да заплатиш допълнителни "извънкласни дейности" в размер на 350 лв. на учебен срок. Без да бъдат заплатени тези дейности, ученикът няма право да получи полагащата му се част от парите, отпускани за стипендии от МОН.

Дори ученикът да е със страхотен успех и да има подобаващи постижения, без да се заплати тази сума, той не получава парите, определени от МОН за стипендия. Това е действие на училището, което му позволява да изкарва повече пари по не много правомерен и морален начин.

Желая да се вземат мерки така, че всеки ученик с подобаващ и отговарящ на критериите успех да получава полагащата му се част от парите, отпускани от МОН за стипендии, без да е нужно допълнително заплащане, какъвто е случаят в момента. Всеки ученик трябва да има право да получи стипендия за успех от МОН независимо от финансовото му положение и учебното заведение", пише в сигнала.

Друг потребител на платформата е изпратил оплакване до ДНСК с молба за проверка на преустроен обект в жилищен блок със статут на офис в детска занималня.

"Входът към помещението е общ с живущите във входа и дейността се извършва без съгласието на етажната собственост. Тук искам да отбележа, че трафикът през входа е недопустим за всички ни, както и трафикът и задръстването на коли пред блока. Помещението, в което е занималнята, е в приблизителни размери от 400 кв.м и в него ще се помещават на смени приблизително около 50 деца. Това текучество на хора е недопустимо за нормално обитаване на своите апартаменти от останалите във входа.

Нарушава спокойствието и качеството на живот. Още по-притеснително е как без разрешение на отговорните за това институции може да се извършва дейност, свързана с работа с деца. Имотът разполага и с три тераси, което противоречи на изискванията. Не искаме да ставаме свидетели на инцидент с деца. Моля в качеството си на контролен държавен орган да извършите съответните спешни констатации и да предприемете необходимите законови действия."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари