Редица държави осъдиха действията на Путин

0
Редица държави и организации осъдиха действията на руския президент
Редица държави и организации осъдиха действията на руския президент Видео: NOVA

Руският президент обяви, че страната му признава независимостта на Донецката и Луганската народни републики

Редица държави и организации осъдиха действията на руския президент. Владимир Путин подписа днес укази за признаването на независимостта на Донецката и Луганската народни републики, предаде NOVA.

Българският премиер Кирил Петков написа, че осъжда действията на Русия. "Продължаваме да подкрепяме териориалната цялост на Украйна, с нейните международно признати граници. Международното право трябва да се спазва. Ние, европейците, ще продължим да говорим в един глас в негова защита", пише още Петков. Българското МВнР също осъди признаването от Путин на ДНР и ЛНР. 

Това направиха и НАТО и ЕС

"Осъждам признаването от Русия на Донецк и Луганск в Украйна. Това признаване подкопава усилията за разрешаване на конфликта в Украйна", написа в Twitter генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според него „НАТО подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна“. „Призоваваме Москва да спре разпалването на конфликта и да избере дипломацията“, добавя генералният секретар на Алианса.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в съвместно изявление обещаха да отговорят със санкции на признаването на независимостта на ДНР и ЛНР.

САЩ обявиха налагането на санкции срещу сепаратистки региони на Източна Украйна. Байдън ще подпише указ, насочен към забрана на инвестициите, търговията и финансирането на ДНР и ЛНР, се казва в съобщение на Белия дом.

Във вторник Великобритания ще обяви какви санкции ще наложи на Русия. Това съобщи Ройтерс, като се позова на официални източници от Обединеното кралство.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо осъди решението на руските власти да признаят независимостта на Донецката и Луганската народни републики.

„Решението на руските власти да признаят така наречените републики ДНР и ЛНР трябва да бъде осъдено като противоречащо на Минските споразумения, то е сериозна пречка за намиране на дипломатическо решение на кризата с Украйна“, каза той . „Италия продължава да подкрепя териториалната цялост и пълния суверенитет на Украйна в рамките на нейните международно признати граници“. Ди Майо добави, че Рим поддържа контакти „със своите европейски и атлантически партньори, за да координира реакцията на изявлението на президента на Руската федерация“.

"Решението на Русия да признае Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) е нарушение на Минските споразумения и удар по дипломатическите усилия за разрешаване на кризата в Украйна". Това мнение изрази австрийският канцлер Карл Нехамер.

„Признаването от страна на руския президент на сепаратистки региони в Източна Украйна е явно нарушение на споразуменията от Минск и предизвикателство пред дипломатическите усилия за намиране на мирно решение“, написа той в профила си в Туитър.

Френският президент Еманюел Макрон осъди решението на Владимир Путин да признае независимостта на проруските сепаратистки региони в Източна Украйна и призова за "целенасочени европейски санкции" срещу Москва. Това се казва в изявление на Елисейския дворец.

Френският президент призова за "спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН", осъждайки "едностранно нарушаване на международните ангажименти на Русия и атака срещу суверенитета на Украйна", уточни президентството в съобщение.

Румъния също осъди признаването на независимостта на Донецката и Луганската народни републики. Това се казва в изявление на президента Клаус Йоханис, публикувано на сайта на президентската администрация.

„Румъния остро осъжда признаването от Руската федерация на „независимостта“ на самопровъзгласилите се сепаратистки републики Донецк и Луганск, които са съставни части на Украйна“, се казва в текста. "Този акт е грубо нарушение на международното право, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", заявява румънският държавен глава. "С това решение Русия нарушава и задълженията, поети като страна по Минските споразумения, което следователно , стават лишени от съдържание."

"Международната общност трябва твърдо, незабавно и недвусмислено да накаже това решение на Русия с подходящи отговори", подчертава Йоханис.

Решението на Русия да признае независимостта на Луганската народна република и Донецката народна република е „въпиющо нарушение на Устава на ООН, Минските споразумения и Будапещенския меморандум от 1994 г.“, се казва в изявление на чешкото външно министерство.

Според министерството признаването на независимостта на ЛНР и ДНР е поредната стъпка "в ескалацията на и без това напрегната ситуация и заплашва сигурността на цяла Европа". Чешката република, заедно със своите съюзници от НАТО и ЕС, подкрепя международните дипломатически усилия за запазване на мира и потвърждава принципната си подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна, допълват от външното министерство на страната.

„Призоваваме Руската федерация да преразгледа тази стъпка и да се върне на масата за преговори в интерес на сигурността на целия континент“, пише още в изявлението.

Турското външно министерство призова гражданите си да напуснат незабавно района на Източна Украйна, пише в. Дейли Сабах. Членката на НАТО Турция споделя морска граница с Украйна и Русия в Черно море и призова за мирно решение на кризата. Анкара отдавна предлага и да посредничи в конфликта.

В рамките на най-новите събития в източните региони на Украйна, силно препоръчваме на турските граждани да напуснат източните региони на Украйна“, съобщи министерството в Twitter

Сръбският президент Александър Вучич очаква санкции срещу газопроводите и покачване на цените на петрола.

„Що се отнася до икономиката, целият свят ще има проблеми, със сигурност ще има санкции на различни газопроводи, цените на петрола и въглищата ще се повишат и не се съмнявайте, че цената на зърното, пшеницата, царевицата и всичко останало ще започне да се покачва. Вече говорихме днес в Съвета за национална сигурност, наблюдаваме износа, цената на пшеницата е висока, цената на торовете е висока заради цената на газа на световния пазар и трябва да мислим какво можем да направим в следващите дни, но не мога да скрия безпокойството, което винаги се вижда на лицето ми... и искам да кажа на гражданите: винаги ще имаме достатъчно храна и вода, каквото и да се случи", каза президентът на Сърбия. Той добави, че е най-загрижен за цената на петрола и газа и запасите в Сърбия. 

Австралийският премиер допълни, че Русия трябва безусловно да премести войските си отвъд собствените си граници и да спре да заплашва съседите си.

„Всяко твърдение, че това са мироподдържащи сили, е глупост. Те се намират на украинска суверенна територия. Надявам се на най-доброто по отношение на дипломатическите усилия, които се предприемат, особено от Съединените щати, Франция и други нации в Европа, които се опитват да избегнат това, което би било абсолютно насилствена конфронтация с ужасни човешки последствия”, каза Скот Морисън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    русенец до 1
    Не, не са преписвали. Не е било нужно. Бавачките на Памперса са създали и раздали текстовете на подчинените си държави и техните ръководители са ги изсричали пред камера. Интересно защо в нашите медии не видях пълния текст на изявлението на Путин.
  • 4
    1
    Казанската Афера
    Преписвали са един от друг.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари