Реалността за хиляди болногледачки българки, румънки и полякини в Германия

3
Те получават едва 1200 евро на месец за 24 часов труд и без почивен ден
Те получават едва 1200 евро на месец за 24 часов труд и без почивен ден Снимка: БГНЕС / Архив

Работят по 24 часа в денонощието, но получават едва 1200 евро на месец - и то в Германия. Такава е реалността за хиляди болногледачки от Полша, Румъния и България

 Това спешно трябва да се промени, алармира Дойче Веле.

През май 2022 година в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия ще се проведат избори за местен парламент. В кампанията Германската социалдемократическа партия (ГСДП) поставя основен акцент върху подобряването на условията за работа на болногледачите. Тема, която засяга хиляди българки, румънки и полякини. 

Обещания за по-високо и достойно заплащане

Председателят на фракцията на ГСДП в Северен Рейн-Вестфалия Томас Кучати представи в Дюселдорф план за действие. Неговата цел е да се увеличи заплащането и условията на труд на около 80 000 източноевропейки - по данни на ГСДП, само в провинция Северен Рейн-Вестфалия те са толкова на брой.

Повечето от тези жени са наети от посредници в родните им държави. Те се грижат за пациентите денонощно, но получават минимално заплащане от около 1200 евро месечно. На всички е пределно ясно: браншът се намира в т.нар. "сива зона". Но заради огромния недостиг на кадри заобикалянето на правилата се приема с мълчание.

Едно решение на Федералния съд по трудовоправни въпроси обаче зададе нова посока. Според него болногледачите, които трябва да са в готовност да се грижат за пациентите си денонощно, трябва да получават и заплащане за 24 часа. 

Все повече възрастни хора се нуждаят от грижи

Това означава, че разходите на много германски семейства ще нараснат. Някои от тях са отчаяни, защото не могат да си позволят да заплащат тези суми. Без грижите на жените от Източна Европа, нуждаещите се трябва да бъдат изпратени в социални домове. 

Според здравния експерт на ГСДП Йозеф Нойман тази ситуация може да се разреши като се въведе австрийският модел. В Австрия е създадена професията "личен придружител", която при определени условия дава възможност за 24-часова грижа срещу около 2000 евро на месец.

В Северен Рейн-Вестфалия през 2030 делът на хората над 65-годишна възраст ще стигне до 27% от населението на провинцията. Така нуждата от болногледачи ще нарасне още повече, както и необходимостта от информационни центрове по въпросите на здравеопазването и грижите за възрастни и болни хора. Затова социалдемократите предлагат назначаването на "обществени медицински сестри", които да отговарят за общите въпроси, свързани с тези теми.

Все по-малко болногледачи в болниците

Проблемът с болногледачите засяга далеч не само частните домакинства. Все по-сериозен е и недостигът на болногледачи в болниците и социалните домове. Според Аня Пийл от германските профсъюзи, от март 2020 до началото на 2021 година около 9000 болногледачи са напуснали лечебните заведения. "Причините за това са постоянното претоварване и непрестанният стрес, недостатъчното финансиране, застрашаване на собственото здраве - в някои случаи дори липсва необходимото защитно облекло."

Според данните на Германското сдружение на лекарите от спешната и интензивна медицина, все повече болници не могат да работят на пълен капацитет заради недостиг на персонал. На този фон заплатите на болногледачите в сектора са нараснали съвсем малко от началото на пандемията досега, става ясно от данните на Федералната статистическа служба. Аня Пийл настоява за "адекватно заплащане, подсигурено с колективни привлекателни трудови договори". Необходими са и по-добри условия на труд и възможност за балансиране между работа и семейство, смята тя. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари