Реакции след смъртта на Кол

0
Виждал съм добри и лоши времена и никога не съм спирал да вярвам в Европа
Виждал съм добри и лоши времена и никога не съм спирал да вярвам в Европа Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават световните реакции след кончината на бившия канцлер на Германия Хелмут Кол, определян като архитекта на германското обединение, предава БНР. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че Кол е "помогнал за определяне на курса към историческия процес на политическа и икономическа интеграция в Европа. Американският президент Доналд Тръмп го нарече "приятел и съюзник, който е бил „не само баща на германското обединение, но и поддръжник на Европа и транс-атлантическите отношения".

Почит към бившия канцлер отдаде и последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов . 

Без капка съмнение това беше една изключителна личност, която ще остави своя отпечатък в историята, заяви бившият съветски президент. Агенциите припомнят как преди 27 години Кол и Горбачов постигат споразумение единна и свободна Германия да бъде част от НАТО.

Разделяйки се с Кол, германците отбелязват и годишнина от събитията на този ден през 1953 г., когато тогавашната Германска демократична република е изправена пред срив. Хиляди работници протестират срещу икономическите и социални условия в ГДР. В Източен Берлин въвеждат извънредно положение и за потушаване на вълненията са изпратени танкове. 

През 2014 г., на премиерата на книгата си "От загриженост за Европа" самият Хелмут Кол заяви:

Виждал съм добри и лоши времена и никога не съм спирал да вярвам в Европа. Винаги съм бил убеждаващ и убеден европеец. И винаги ще се боря за Европа, за мир и свобода.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари