Разследващ журналист: Италианският боклук в Плевен няма да се гори в ТЕЦ-а

0
Няма нищо нелегално в този трафик, а е практика, която съществува от 15 години, заяви Димитър Илиев
Няма нищо нелегално в този трафик, а е практика, която съществува от 15 години, заяви Димитър Илиев Видео: NOVA

"Таксата, която се плаща на тецовете и инсинератори за тон български боклук, е 20 лв., а за италиански е между 100-140 евро. Няма нищо нелегално в този трафик, защото е практика, която съществува от 15 години, тъй като Италия и Великобритания са големи износители на RDF боклук. 19% от боклука на Италия, който влиза от 2013-а в България бива изгарян".

Това коментира в ефира на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" по NOVA разследващият журналист Димитър Илиев.

По думите му вносът на RDF отпадъци не е незаконен. "Те се съхраняват в депа. Боклукът, който беше открит в Плевен, не се изгаря. Непрекъснато се правят проверки и няма замърсяване", каза още Илиев.

Според него голяма част от боклуците в България имат опасност да са токсични. "Серджо Гоца навремето е бил разследван в Италия за това, че е занижил документално нивата на арсен за боклук, изнесен в Германия. Това е случка от 2010-а, а през 2018-а е оправдан, защото изтича давността на престъплението. Тези боклуци имат опасност да са токсични", заяви Илиев.

Той обясни, че големите пет фирми, които транспортират боклука са регистрирани в Благоевград, Хасково, Бургас, Плевен. "Това са градове, които се свързват с разпространението на наркотици. Инсталациите в България не са оборудвани с модерни филтри", добави разследващият журналист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари