Разследване за кокаин в комбайн продължава повече от 2 години

0
Разследване за кокаин в комбайн продължава повече от 2 години
Снимка: Труд

Повече от 2 години след шумно рекламираната полицейска операция по залавянето на 60 кг кокаин, пътуващ от Аржентина през Русе, разследването по случая не е приключило, пише в. "Труд". Комбайнът с марка "Дон Роко", в който дрогата беше заловена, гние и се разпада на части на плаца до митническия склад в пустеещото източно разширение на Дунав мост.

Там той е паркиран в ролята си на веществено доказателство по делото за крупната контрабанда. Досъдебното производство доскоро се наблюдаваше от бившия окръжен прокурор Огнян Басарболиев, който оглави Великотърновската апелативна прокуратура.

"Делото ще се разпредели на нов прокурор", съобщиха от окръжната прокуратура. От там поясниха, че задържаният "Дон Роко" чака да пристигнат следствените поръчки до Аржентина и Холандия, които удължават "разумния срок" на разследването.

Поисканите справки по международно сътрудничество трябва да доизяснят участието на обвиняемите Питър Бренченс (на 55 години от Холандия) и Николай Николов (32 г. от Пловдив) в трафика на наркотици, минаващ през Варна и Русе за Дегендорф и Ротердам.

Българинът и чужденецът са задържани в широко огласена операция на агенция "Митници" и бившата ГДБОП на 6 май 2012 г.

Рекордното количество дрога за 3,9 млн. лв. бе открито на пристанище-изток в комбайна, внесен от пловдивската фирма "Ей Ди Ес експорт". След различен престой зад решетките двамата трафиканти са пуснати под домашен арест с парична гаранция.

Холандецът, който е със статут на постоянно пребиваващ в България, поискал да сключи споразумение с прокуратурата. Така Корнелиус Адрианус Питър Джоузеф Бренченс, наричан още Карло, може да намали присъдата си, която според Наказателния кодекс е от 15 до 20 години затвор и до 30 000 лв. глоба.

Строителният предприемач Николай Николов е посочен както от бившия, така и от настоящия управител на фирма "Ей Ди Ес експорт" като организатор на наркосделката със селскостопанската машина. В показанията си пред полицията Атанас Стоев и Илия Божков твърдят, че Николов им е дал парите за комбайна, а след това ги е посъветвал как да оформят документите.

Има доказателства, че фирмата купувач е развивала фиктивен бизнес, поясниха обвинители. Управителите са получавали по 500 лева месечно от Николай Николов, без да правят нищо.

Покрай ареста на холандеца се разбра, че в пловдивското село Баня е открит друг комбайн и документи за вноса му от Буенос Айрес през март 2011 г. Предполага се, че с него трафиканти са пробвали наркоканала.

Според изисканите по делото справки от наши и чужди служби Карло е бил следен като заподозрян за наркопласьор от 1994-а до 2000 г., а преди 6 години е обявяван за издирване. Николай Николов пък е разследван за използване на фалшива фактура по сделка за строеж на три апартамента и гаражи. Районната прокуратура в Пловдив подготвила обвинителен акт срещу строителния предприемач, който опитал да представи лъжефактурата на съдебно дело чрез адвоката си.

Фирмата на пловдивчанина е била само за прикритие на наркотрафика, смятат разследващите по случая с комбайна. Тя е била регистрирана на бул. "Източен" в Пловдив, но е имала офиси в административна сграда на ул. "Княз Богороди" и ул. "Верила" в Пазарджик.

Адвокатът на Николов - Венцислав Великов, неотдавна заяви, че няма доказателства клиентът му да е свързан със сделката за кокаина. Той живеел в пловдивския квартал "Дружба", и то "съвсем скромно", според съседите.

Прокуратурата все още изяснява каква е връзката между българина и холандеца, който е постоянно пребиваващ у нас.

Карло дълго време живял в Пловдив, в разкошна къща на ул. "Волга". На негово име били регистрирани две фирми - "Стар Лоджистикс" ООД и "Стар рент" ООД. При обиск в дома му е открита фактура за внос на наркокомбайна "Дон Роко".

Пробният наркокомбайн бе открит в двора на оранжериите в град Баня. Те били стопанисвани по-рано от бившия банкер Христо Данов, един от управителите на фалиралата Агробизнесбанк. В това стопанство е задържан и самият Карло.

Пред разследващите Христо Данов заявил, че машината е на наемател, който я докарал преди година, но не плащал наем. Именно той подал сигнал в полицията - да се провери защо никой не търси техниката.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари