Разрешиха до 15 кубика дърва за огрев на домакинство

1
Облекчават процедурата за закупуване на дървесина за лична употреба
Облекчават процедурата за закупуване на дървесина за лична употреба Снимка: БГНЕС

Облекчават процедурата за закупуване на дървесина за лична употреба

Парламентът прие на първо четене законопроекта за изменение на Закона за горите, внесен от Ализан Яхова (ДПС) и група народни представители. Срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен на три дни, информира БТА.

Промените са свързани с облекчаване на процедурата, по която домакинствата могат да закупуват дървесина за лично ползване от горските територии – общинска и държавна собственост. Предлага се да отпадне ограничението физически лица, закупили стояща дървесина на корен за лична употреба без право на продажба, да могат да извършват добива самостоятелно само, когато притежават удостоверение за правоспособност. С един месец се удължава срокът, в който се публикува информация за определените количества дървесина, които могат да се добиват от физически лица, закупили стояща дървесина на корен за лична употреба.

Предвидени са условията, при които правоимащи, невключени в окончателния списък за съответното населено място, ще могат да подават заявления и след 30 април на съответната година. Предлага се общото количество дървесина, което едно домакинство може да закупи за една календарна година, да бъде 15 кубически метра. Конкретното количество за всяко домакинство ще се определя с решение на съответния компетентен орган, в зависимост от собствеността на горските територии.

Депутатите отхвърлиха на първо четене законопроекта, предложен от Мустафа Карадайъ (ДПС) и група народни представители, който също предвиждаше промени в реда, по който физически лица, могат да закупуват стояща дървесина на корен за лична употреба без право на продажба или от склад. Предлагаше се дървесината да може да бъде закупувана от горските територии, собственост на общината, в която е постоянният адрес на лицата, а когато това е невъзможно - от горски територии, които са държавна собственост. За дървесината, закупувана от горски територии, общинска собственост, кметовете на населените места или на общината да изготвят списъци на правоимащите лица. Списъците да се обявяват на видно място и да могат да бъдат коригирани и допълвани след извършена от кмета проверка дали съответното лице отговаря на изискванията, предвиждаха още отхвърлените в пленарната зала промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари