Разработват нова технология за планиране на операции при рак

1
Става въпрос за 3D принтирани модели на черен дроб
Става въпрос за 3D принтирани модели на черен дроб

Става въпрос за 3D принтирани модели на черен дроб

Хирурзи са лансирали нова техника за използване на 3D отпечатани модели на черния дроб на пациенти, които да им помогнат в извършването на сложна операция при рак, съобщи Пи Ей Мидия, цитирана от ДПА и БТА.

Медиците от Университетската болница в Саутхемптън са получили подкрепа от благотворителната организация "Планетс кенсър чарити" (Planets Cancer Charity) за изработването на моделите. Те са пригодени за всеки пациент с цел да се планира операцията и да се гарантират най-добрите резултати от "необратимите стъпки" по време на извършването ѝ.

За създаването на подробни физически модели се използват данни от компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс на пациенти с хилусен холангиокарцином - вид рак на жлъчните пътища.

След това те се анализират от хирурзите, за да установят дали туморът може да бъде отстранен безопасно - решение, което преди това не е могло да бъде взето, докато не започне операцията.

"3D принтираните модели все по-често се използват в помощ на вземането на решения преди и по време на операцията и за по-добро разбиране на анатомичните връзки на туморите в органните структури", казва Арджун Тахар, консултант по хепатобилиарна хирургия и рак на панкреаса.

"При хилусен холангиокарцином - този особено труден рак на черния дроб/жлъчните пътища, понякога до последния момент не можем да преценим дали туморът може да бъде безопасно отстранен или не", допълва още специалистът. По думите му се случва понякога хирурзите да предприемат необратима стъпка, след което да установят, че туморът не може да бъде отстранен напълно. Това води до лоши резултати за пациентите в краткосрочен и дългосрочен план.

"Триизмерното принтиране предлага предимството да бъдат оценени туморът и близките до него връзки като кръвоносни съдове и жлъчни пътища в умален модел преди извършването на самата операция", казва още Тахар.

Специалистът добавя, че целта на този пилотен проект е дали подходът позволява да се направи оценка на възможността за операция, без да се отваря пациентът, както и дали оценката с помощта на модел е по-добра, отколкото просто да се гледат изображенията от компютърната томография и ядрено-магнитния резонанс на пациента.

"Допълнително предимство е, че 3D моделът ще помогне и за обучението на стажант-хирурзи за нюансите на анатомията на черния дроб по отношение на тези сложни тумори. Това е уникална възможност за използване на нова технология в помощ на пациенти с подобно заболяване и предвиждаме тя да бъде възприета и при пациенти с други чернодробни тумори", казва още Арджун Тахар.

Благотворителната организация" Планетс кенсър чарити" подпомага пациенти с рак на панкреаса, черния дроб, дебелото черво, корема (хранопровод и стомах) и невроендокринни тумори, отбелязва ДПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари