Разпоредиха ново броене на бюлетините за референдума

0
ЦИК трябва да осигури на експертите достъп в сградата си до всички изборни книжа
ЦИК трябва да осигури на експертите достъп в сградата си до всички изборни книжа

Върховният административен съд (ВАС) разпореди повторно преброяване на бюлетините за националния референдум в 44 секции.

Това ще стане в рамките на метематико-статистическа експертиза, която днес съдът възложи на три вещи лица, а те ще имат 10 дни да го направят.

Експертизата беше назначена по възобновеното дело по жалба на инициативния комитет за провеждане на референдума, начело със Слави Трифонов, срещу решението на ЦИК за обявяване на резултатите, съобщава сайтът "Правен свят".

Централната избирателна комисия трябва да осигури на експертите достъп в сградата си до всички изборни книжа, включително пликовете и бюлетините, от 44-те секции. Слави Трифонов ще бъде задължително информиран кога вещите лица кога ще посещават ЦИК и ще може да присъства на преброяването.

След среща на Слави Трифонов с главния прокурор Сотир Цацаров стана ясно, че шоуменът е занесъл на главния прокурор папка с нарушенията, които са включени в жалбата на инициативния комитет до ВАС. Като нарушение Трифонов посочи, че са раздадени 350 хил. плика по-малко, а в закона се посочва, че при референдум се брои плика. „12 хил. гласа по-малко, т. е. 350 хил. плика по-малко“, каза шоуменът.

Около 12 000 гласа не достигат, за да бъде задължен парламентът да намали субсидията на партиите и да въведе мажоритарни парламентарни избори.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари