Разполагат самолети за градозащита на летището в Русе

0
Фермери се опасяват, че заради преместването на самолетите от Горна Оряховица в Русе ще претърпят сериозни щети по реколтата
Фермери се опасяват, че заради преместването на самолетите от Горна Оряховица в Русе ще претърпят сериозни щети по реколтата Снимка: в-к Борба / Галина Георгиева

Фермери се опасяват, че заради преместването на самолетите от Горна Оряховица в Русе ще претърпят сериозни щети по реколтата

Трите самолета, разположени в Горна Оряховица, които бранеха от градушки 30 млн. дка ниви, вече ще излитат от летището в Русе, съобщава Agrozona.bg.

Рокадата става по волята на собственика на компанията Христо Крушарски, който спечели обществената поръчка за дейността. Фирмата му е единственият у нас авиационен оператор със собствени пилоти и производител на системи за противодействие на ледения дъжд. Бизнесменът влиза в съдружие с друг инвеститор и заедно получават безвъзмездна концесия на летателната площадка в крайдунавския град.

Самолетите ще осъществяват градозащита и в Румъния.

Пребазирането ще позволи самолетите да осъществяват защита както над Северна България, така и над земеделски райони в Румъния, за която дейност вече има сключен договор.

Трансферът на самолетите става точно в началото на градоносния сезон.

Местните стопани вече изразяват опасения, че заради отдалечеността на летящите машини неминуемо ще има забавяне при обстрелването на градоносни облаци със сребърен йодид и поражения върху продукцията.

"Масово не са сключени застраховки на реколтата от природното бедствие", коментира само преди няколко дни в Арбанаси Боян Димов, член на Контролния съвет на Националния съюз на земеделските кооперации. По думите му стопаните ще разчитат на майката природа и евентуални помощи от държавата, в случай че ги застигне градушка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Летишето
    Е гражданско. Кой му разрешава да го използва не по предназначение. Сказания кмет непрекъснато създава прецеденти
  • 9
    1
    русенец
    Е то това беше ясно! Крушарски си каза, че има договори за борба с градушките в Румъния и иска да започнат работа през април. Вие какво очаквахте? Самолети до София или Варна? Не се надявайте скоро на граждански полети от летище Щръклево.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари