Разпитват Московски за скандала с ДАИ

0
Снимка: БГНЕС

След проведената мащабна национална специализирана операция на територията на 12 града в страната, включително в София, Специализираната прокуратура привлече 9 лица като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на длъжностни престъпления и искане и получаване на подкупи.

Седем от обвинените лица са задържани от прокурора до 72 часа и утре 02 април 2016г. прокуратурата ще внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Две от лицата, участници в групата са с взети мерки за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на по 5 000 лв., съобщиха от прокуратурата. Групата е извършвала престъпната си дейност от началото на февруари 2015 г. до 30.03.2016г.

Обвинение за ръководене на организираната престъпна група и получаване на подкуп е получил изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ – Цветелин Цветанов. Той е сред задържаните от прокурор лица и ще бъде поискан постоянния му арест от съда, предаде БГНЕС.

Общата сума, открита в домовете на участниците в групата и техни роднини е над 800 000 лв., като само от дома на Цветелин Цветанов сумата е 175 000 лв. , а от дома на неговия тъст в гр. Долни Дъбник са 401 900 лв., а от останалите обвиняеми – 220 000 лв.

„Това е орган, който в крайна сметка генерира корупция, защото не търпи празно място. След като веднъж на много места в страната бяха осъществявани подобни действия, касаещи териториални дирекция, новият изпълнителски състав на агенцията възпроизвежда стария модел. Тук е въпросът пред изпълнителната власт – трябва ли да се съсредоточават толкова много правомощия в един орган, при толкова малка превенция за корупционен риск. До настоящия момент не е установен политически чадър над дейността на задържаната престъпна група от ИААА.

Предстои следваща седмица да бъде призован за разпит като свидетел транспортният министър Ивайло Московски, който е обосновал и предложил Цветелин Цветанов за директор на агенцията“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг в Пазарджик, проведен на 1 април 2016 г. в сградата на Окръжна прокуратура - Пазарджик.

На брифинга присъстваха и заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов и окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Задържан за 72 часа от окръжния прокурор на Пазарджик е извършителят на палежа на автомобила на районния прокурор на Пазарджик – Георги Кацаров. Разследването е събрало сигурни доказателства за това, че използвайки запалителна течност е опожарил автомобила на прокурор Кацаров. Това е лице с инициали И. Г. на 38 години. През 2013г. Окръжна прокуратура – Пазарджик е внесла срещу него и още две лица обвинителен акт в Софийски градски съд с обвинение за убийство в Украйна.

Приключили са данъчните ревизии на кмета на Община Пазарджик и неговата съпруга в качеството им на физически лица, както и ревизиите на фирмите, възложени от Окръжна прокуратура – Пазарджик.

Първоначално ревизиращият екип от ТД на НАП – София са установили данъчни задължения в размер на по около 10-14 000 лева на всеки един от тях. По жалба на кмета и неговата съпруга, директорът на ТД на НАП Пловдив е отменил ревизионните актове. Останалите данъчни ревизии са приключили без да са установени от органите на НАП данъчни нарушения. Предстои прокурорът да се запознае с всички материали по преписката и да се произнесе.

По повод питане на журналисти за делото за 14-те подсъдими за проповядване на война в Окръжен съд-Пазарджик, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не се коментират дела в съдебна фаза. По думите му всички основания и аргументи на прокуратурата ще бъдат представени пред съда и срещу всеки, за когото има основателни съмнения за проповядване на радикален ислям и призоваване към война ще се процедира по същия начин. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов подчерта, че на проведената среща с директора на Европол Роб Уейнрайт са били дискутирани въпросите за противодействие не тероризма, както и воденото делото за проповядване на война в Пазарджик. „Одобрени бяха извършените от прокуратурата действия, като в страни например като Белгия, Франция и други, подобно поведение е бележело началото на нещо много по-мащабно“, заявиха от ръководството на прокуратурата. На въпрос на журналисти дали в законодателството ни прецизно е уреден въпроса за чуждестранните бойци, главният прокурор посочи, че има много законови дефицити и има работна група, която работи върху най-добрите законодателни практики в европейските държави.

„По никакъв начин не можем да потвърдим информациите в сръбски медии, че на територията на страната ни се подготвя провеждането на терористичен акт“, заявиха от ръководството на прокуратурата.

На питане на журналисти относно изменената мярка за неотклонение от „задържане под стража“ в парична гаранция от 7 000 лева, от Апелативен съд-Пловдив, спрямо Иванка Ройдова, привлечена като обвиняема по досъдебно производство на Окръжна прокуратура-Пловдив, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че тя не е освободена поради липса на доказателствата, а защото няма опасност да се укрие. Той даде положителна оценка за работата на Окръжна прокуратура-Пловдив за работата по разкриване на престъпленията, в което е обвинена – приготовление за отвличане и приготовление за убийство на шест лица.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари