Разминаването на старостта и мъдростта

0
Как се прекара една русенска пенсионерка, бленуваща пенсия от 8 000 лева
Как се прекара една русенска пенсионерка, бленуваща пенсия от 8 000 лева

Кой казва, че с възрастта се помъдрява? Отговорът е в поговорката – не питай старо, а питай патило.

Най-разпространената форма за трупане на практически опит е чрез крошетата на живота, стига това да не доведе до трайни мозъчни увреждания.

В отговор на легендите за мъдрите старци ще припомня думите на един английски политик, че младият глупак на старини става стар глупак. Противните твърдения са ала-бала за наивници, което се доказва със случаи от практиката. Бях с десетина години по-млад, когато веднъж се прекарах и дадох 5 лв. на едни лачени моми в помощ на някаква кауза, която вече съм забравил. После се усетих, че нещо не е наред и два дни с горчивина се ядосвах. Не че парите бяха толкова много, а се огорчих, че съм толкова наивен. Случват се такива работи, важното е след това да запомниш поуките. Като историята за онези двамата, дето отишли на Узунджовския панаир, там се напили, откраднали им коня с каруцата и два пъти ги били. На връщане, докато куцукали по прашния път, единият казал: „Нищо де, поне ще ни е за поука“. Човек така е устроен, че е така с повечето поуки, уви. Приписват на Гьоте мисълта, че където глупостта е образец, там разумът е безумие. С цялото ми уважение към българските пенсионери, но сред тях има блестящи примери на наивност и глупост, пише Стоян Сираков в агенция Монитор.

Да започнем с ало измамниците. Ами те ги щавиха години наред с едни и същи номера, а пенсионерите метнаха толкова пари от балконите, колкото топки не е метнал към коша и Майкъл Джордан. Полицията печата листовки, обикаляше по домове и клубове за пенсионери, откачиха им се ченетата от приказки. Накратко - ченгетата проведоха беседи с мащабите на възрожденски просветители, но резултатите бяха не кой знае какви. Никой не може да разклати непоколебимата увереност на нашия пенсионер в собственото му мнение и правота. Накрая цялата работа приключи, като изловиха 3-4 ромски банди, които бяха достигнали съвършенство в този бизнес. Досадното в този свят е, че глупаците са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения. Не е нужно да си натрупал възраст, трудов стаж и опит, а трябва да си се излюпил миналата седмица от яйце, за да се вържеш на рядко нахалния и безочлив номер, че ако дадеш 3000 лв., пенсията ти ще стане 8000 лв. Така се прекара една русенска пенсионерка. Трябва да си живял години наред в обиталище на друга планета, за да допуснеш, че у нас има пенсия от 8000 лв. Трябва никога през живота си да не си гледал телевизия, за да не знаеш танталовите мъки на пенсионната ни система и размерите на пенсиите у нас. Не е страшно и не е обидно, че ти трябват пари, обидното е, че не използваш мозъка си по правилния начин. По трудния начин жертвите на измами разбират, че парите създават проблеми и тогава забравяш колко непреодолими са ти се стрували други стари проблеми. Да не се лъжем - мошениците ще продължат да обикалят около кротките пенсионери както бенгалски тигър обикаля индийско село. А в техните глави бръмчат бръмбари и се хващат на всяка идиотщина. Май полицаите бяха набарали правилния просветителски подход. Само че темата трябва да бъде променена. Нужно е да се организират по места курсове по психология за пенсионери. На тях да се обяснява, че не всеки, който ти обещава нещо, ти мисли доброто, не всеки, който е остарял, е задължително помъдрял и че твърдата убеденост в собствената непогрешимост е вид изменена упоритост от диващина и простотия. Така хем ще им бъде уплътнено времето, за да не остава време за глупости, хем може и да се постигне и някаква превенция. За съжаление възрастните хора са ощетени от факта, че за разлика от младите имат твърде малко време да поправят грешките си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари