Разкриват се 5 нови специалности в гимназиите в Русенско

1
Четири от тях ще са в Русе, като в тях се предвижда да се обучават 65 ученици
Четири от тях ще са в Русе, като в тях се предвижда да се обучават 65 ученици Снимка: Областна администрация - Русе

Четири от тях ще са в Русе, като в тях се предвижда да се обучават 65 ученици

Кандидат-гимназистите от русенско през предстоящата 2023/2024 учебна година ще могат да се обучават в общо 67 паралелки. От тях 43 ще са професионалните, а 24 профилираните. В град Русе прием ще се осъществи в 56 паралелки, от които 21 за профилирано обучение и 35 за професионално. Това става ясно от утвърдения държавен план-прием за региона, съобщават от пресцентъра на Областна администрация Русе.

Той е одобрен на национално ниво през април тази година без корекции, така както е предложен от началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева и съгласуван от Постоянната комисия по заетост и областния управител Анатоли Станев. Общият брой на местата, които очакват завършващите седмокласници в региона е 1742, което е с 13 повече от очаквания брой завършващи. Данните за броя на завършващите са от март тази година. Според Станев план-приемът е балансиран и дава много добри възможности за реализация на бъдещите гимназисти.

Разкриват се и пет нови специалности. Четири от тях ще са в Русе, като в тях се предвижда да се обучават 65 ученици. Става дума за "Компютърни мрежи“ в Професионалната гимназия по електроника и електротехника; "Художествена тъкан“ в Професионалната гимназия по облекло; "Промишлена електроника“ в Професионалната гимназия по транспорт и "Пространствен дизайн“ в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия.

26 ученици се очаква да учат за първи път и в специалност "Говедовъдство“, която ще бъде разкрита в Професионалната гимназия по селско стопанство в Две могили. Така общият брой на учениците, обучаващи се в нови специалности в региона се очаква да достигне 91. Защитените специалности ще бъдат седем, като в тях ще се обучават 143 ученици. Напълно очаквано в списъка попадат "Минна електромеханика“, "Говедовъдство“, "Художествена дърворезба“, "Художествена тъкан“, "Корабоводене-речно“, "Корабни машини и механизми“, както и "Локомотиви и вагони“. Други 20 специалности са с очакван недостиг. В тях би трябвало да се обучават малко над 450 ученици. 234 ученици по 14 специалности пък ще имат възможността да учат в дуална форма на обучение.

Подробности може да намерите на уебсайта на РУО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари