Разкритие: Роман Абрамович е прехвърлил активи за милиарди долари на децата си преди инвазията в Украйна

0
Активите на олигарха включват недвижими имоти, яхти, хеликоптери и частни самолети
Активите на олигарха включват недвижими имоти, яхти, хеликоптери и частни самолети Снимка: ТАСС / архив

Десет компании от компаниите на милиардера са били реорганизирани набързо няколко седмици преди началото на войната

Руският олигарх Роман Абрамович е прехвърлил няколко милиарда долара на децата си, в опит да защити своята собственост, точно преди да стане обект на санкции в отговор на руската инвазия в Украйна, пише днес в. "Гардиън", цитиран от Франс прес и БТА.

Според документи, получени от британския всекидневник, десет компании, собственост на милиардера, "са били реорганизирани набързо в началото на февруари 2022 г.", тоест няколко седмици преди началото на войната.

"Тези промени направиха седемте деца на Абрамович, най-малкото от които е на 9 години, собственици на активите на тези компании, които са на стойност най-малко 4 милиарда долара“, отбелязва "Гардиън" и изрично уточнява, че тази реорганизация не е била незаконна.

Въпросните активи включват недвижими имоти, яхти, хеликоптери и частни самолети.

Сега би било трудно те да бъдат конфискувани или замразени, доколкото децата на руския олигарх, бивш собственик на английския футболен клуб "Челси", не са засегнати от санкциите, въпреки че британските власти биха могли да се опитат да докажат, че Абрамович е човекът, който ги контролира на практика.

"Гардиън" уточнява, че цитираните от него документи са придобити от хакери, проникнали в компютрите на финансова институция, управляваща компаниите на руския олигарх в Кипър, посочва ежедневникът.

Европейският съюз и Великобритания включиха през март миналата година Абрамович в списъка си с хора, санкционирани заради близостта им с Кремъл. Той обаче не беше санкциониран от САЩ, заради което критикът на Кремъл Алексей Навални, който в момента е в затвора, изрази дълбоко съжаление, отбелязвайки, че някои от компаниите на олигарха "продължават да доставят метал на руското министерство на отбраната", припомня АФП.

САЩ конфискуваха през юни само два самолета, принадлежащи на Роман Абрамович, подозирайки, че са били използвани в нарушение на санкциите, наложени на Русия.

През септември олигархът изигра роля за освобождаването на петима британци, пленени от руските въоръжени сили в Украйна, според свидетелствата на един от тях, който каза, че Абрамович е бил в самолета, с който са напуснали Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари