Разкриха съставките за идеални палачинки

1
Американски химици споделиха още и възможната грешка при направата на неделна закуска
Американски химици споделиха още и възможната грешка при направата на неделна закуска

При толкова много рецепти за палачинки, изборът за идеалната декадентска неделна закуска е труден.

Американски химици обаче определиха тайните съставки, които ще направят произведението Ви идеално - лимонов сок и масло, съобщиха "Дейли мейл" и БТА.

Те разкриха и най-голямата възможна грешка при правенето на палачинки - по-дълго разбиване на тестото, защото това ще го направи жилаво и на буци.

Лимоновият сок трябва да е 1 супена лъжица на чаша мляко. Добре е сместа да бъде поръсена и с малко сода за хляб. Тази комбинация гарантира мехурчета газ, които надигат тестото, докато се готви. Така палачинките стават леки и пухкави. От содата за хляб те ще покафенеят апетитно.
Ефектът се дължи на реакцията на Маяр, която е между аминокиселините в протеините и захарите. Именно на нея се дължи вкусната миризма на печеното. Тя протича между 140 и 160 градуса Целзий и създава букет от аромати и вкусове. Реакцията на Маяр се ускорява в алкална среда, за която допринася содата за хляб.

Малко стопено масло в сместа също подсилва реакцията на Маяр. То забавя и освобождаването на глутена, от който палачинките стават жилави. Що се отнася до количеството му, химиците препоръчват да се експериментира. Повечето рецепти посочват четвърт чаша масло на две чаши мляко. 

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари