Какви храни да избягваме за здравословен старт на деня

2
Закуската е най-важното хранене за деня, но не всички закуски са еднакво здравословни
Закуската е най-важното хранене за деня, но не всички закуски са еднакво здравословни

Закуската е най-важното хранене за деня, но не всички закуски са еднакво здравословни

Диетологът Комал Малик посочва кои храни трябва да избягваме или да консумираме умерено, за да започнем деня си с положителен знак.

Сладки зърнени храни

Сладките зърнени храни може да осигурят бърз прилив на енергия, но след това ще се почувствате гладни отново. Вместо това изберете пълнозърнести зърнени храни с ниско съдържание на захар. Те ще ви дадат по-дълготрайна енергия и ще ви помогнат да се чувствате сити по-дълго време.

Ароматизирано кисело мляко

Ароматизираното кисело мляко често съдържа скрита захар и изкуствени добавки. Вместо това изберете обикновено кисело мляко и добавете пресни плодове или малко мед за сладост. Така ще контролирате количеството захар, което консумирате, и в същото време ще се насладите на вкусна и здравословна закуска.

Бял хляб

Белият хляб се прави от рафинирано брашно, което е с ниско съдържание на фибри и хранителни вещества. Вместо това изберете пълнозърнест хляб, който ще ви осигури повече енергия и хранителни вещества.

Сандвичи

Сандвичите могат да бъдат вкусни, но често са с високо съдържание на наситени мазнини и празни калории. По-добре е да изберете пълнозърнест хляб и постни протеини като яйца или печено пиле и да добавите зеленчуци за питателен и засищащ сандвич.

Палачинки и сироп

Традиционните палачинки и сироп могат да бъдат много калорични и да допринесат за излишното тегло. Вместо това изберете палачинки, направени с пълнозърнесто или бадемово брашно и ги намажете с пресни горски плодове или малко кленов сироп или мед. Това ще ви позволи да добавите хранителни вещества и да намалите консумацията на рафинирана захар.

Обработено месо

Обработеното месо, като бекон, наденица или колбаси, е с високо съдържание на натрий и наситени мазнини. Вместо това изберете по-бедни източници на протеини или алтернативи на растителна основа.

Мъфини и сладкиши

Закупените от магазина мъфини и сладкиши често съдържат големи количества рафинирана захар и нездравословни мазнини. Ако искате да се насладите на нещо сладко, изпечете сами мъфини или сладкиши, като използвате пълнозърнесто брашно и добавите плодове или ядки.

Плодови сокове

Плодовите сокове от магазина може да звучат здравословно, но често им липсват фибри и съдържат добавена захар. Вместо това изберете цели плодове или направете свой собствен прясно изцеден сок, за да получите пълен набор от хранителни вещества.

За да започнете деня си с положителен знак, изберете здравословна закуска, която да ви даде енергия и хранителни вещества. Избягвайте храни с високо съдържание на захар, наситени мазнини и празни калории.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Габи
    От всичко изредено тук, няма нищо подходящо за закуска. Направо напишете, че закуската е вредна. Прословутата поговорка-изяж закуската сам, остава в миналото.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари