Разкриха от къде идва илюзията за "човешкото лице" на Луната

0
Древна лава е оставила намагнетизиран прах, който създава загадъчните тъмни участъци на повърхността на планетата
Древна лава е оставила намагнетизиран прах, който създава загадъчните тъмни участъци на повърхността на планетата Снимка: NASA

Американски учени установиха, че илюзията за човешко лице на лунния диск се дължи на намагнетизиран прах, оставен от древна лава, съобщиха в. "Дейли мейл" и БТА. 

Този прах създава загадъчните тъмни участъци на повърхността на Луната, които приличат на лице или на други образи при пълнолуние. 

НАСА от десетилетия признава за съществуването на завихрянето и го сравнява със "сметана в кафе", но досега причината за появата му не беше известна. Тъмните участъци са по-малко изветрени от заобикалящата ги среда. Учените от университета Рътгърс и университета на Калифорния в Бъркли твърдят, че завихрянето на праха, което ги образува, се дължи на древни тунели, оформени от лава. Лавата е разградила минералите в кората и е образувала желязо.

Досегашната хипотеза беше, че завихрянето се появява под зони с интензивен магнетизъм, който предпазва части от повърхността от слънчевия вятър, от който повърхността на Луната побелява. 

Компютърният модел на американските учени разкри, че има тесни змиевидни магнитни зони, където се появява завихряне. Те се подреждат по формата на тунелите, образувани в древността от лава под повърхността. Зоните, където вулканичната активност е била най-силна, сега са силно намагнетизирани заради минералите в скалата, които са се разградили под екстремните температури и се е образявал металът желязо. 

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари