Разкриха нова схема за контрабанда на "Капитан Андреево"

1
Новата схема изисква много по-сериозна подготовка
Новата схема изисква много по-сериозна подготовка Видео: NOVA

Новата схема изисква много по-сериозна подготовка

Митничарите на „Капитан Андреево” разкриха нова схема за контрабанда. Вместо както обикновено тя да е скрита сред други стоки, сега милиони цигари са влезли в страната с неверни документи. Така държавата може да бъде ощетена с милиони.

Преди дни на граничния пункт пристига камион, натоварен с 12 милиона цигари. По документи всичко изглежда изрядно, но митничарите се усъмняват, че нещо не е наред. Оказва се, че банковата гаранция за цигарите на практика не е внесена.

За стоката не е подадено обезпечение, тоест, пътувала е под режим „транзит”, без да бъдат обезпечени държавните вземания. Ако дадено превозно средство бъде отклонено и не стигне до митническо учреждение, се пристъпва към процедура по събиране на тези държавни вземания”, обясни началникът на МП „Капитан Андреево” Георги Господинов, предава NOVA.

Само от този камион държавата губи 3 милиона лева. Митничарите очакват той да не е единствен. „Това е нова тенденция и тя изисква много по-сериозна подготовка, отколкото класическата контрабанда, когато стоките не са декларирани. Понеже е много трудна за установяване и хората, които се занимават, трябва да са много добре запознати с митническото законодателство”, посочи Господинов.

Друг опит за измама е декларирането на тютюн за пушене като тютюн за наргиле. За последните седмици тези случаи са два. За сметка на митническите измами, броят на скритите цигари намалява, особено за по-малки количества. И все пак само през миналата година случаите са над 2 000.

Над половината от задържаните цигари миналата година са били на изход от България към Европа. Причината е, че там те са много по-скъпи. Законът ни позволява да носим със себе си не повече от четири стека.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари