Разкриха над 1500 имена на джихадистки шпиони и ятаци

0
В момента тези архиви, в които има над 1500 имена, се проучват от сирийските спецслужби
В момента тези архиви, в които има над 1500 имена, се проучват от сирийските спецслужби

Най-гръмкото събитие от сирийския фронт е щурмът на правителствените войски на военното летище Мардж ал Султан.

В продължение на три години то беше под контрола на „Джебхат ал нусра” и други радикални групировки, съобщава LifeNews.ru, чийто екип се намира на горещото място, пише Блиц.

„Промъкнахме се до оградата, където наши сапьори заложиха взривове. Терористите не очакваха, че ще ги ударим в гръб. Почти пълзешком преодоляхме половин километър открит терен”, разказа командирът Али от сирийската армия, част от щурмовата група, която първа е атакувала бандитите.

Генералът от републиканската гвардия Миляд, ръководил операцията на място, разказва, че на североизток, където вече са разположени непристъпни барикади и позиции на правителствените войски, преди дни е била огневата линия.

„Блокирахме противника от три страни. Унищожихме формирования на групата в Мардж ал Султан и Блялия, а след това блокирахме основните канали за обезпечение на терористите”, разказа генералът.

Военните са завзели плацдарма в покрайнините на летището, а след това и самата радиолокационна станция.

„Именно от хеликоптерната площадка започна щурмът на военното летище „Мардж ал Султан”, и до този момент тук могат да се видят няколко напълно разрушени самолета. Първоначално тук е влязла група от 20 човека, в този отряд имаше представители на елитните подразделения, специалните сили от сирийската армия, както и доброволчески отряди”, разказва кореспондентът на LifeNews Семьон Пегов.

В района на летището и досега се чуват изстрели, снайперисткият огън е единственото, с което терористите могат да обозначат присъствието си в Мардж ал Султан. Командирите им обаче отричат поражението.

„За тях това е тежко поражение, те ежедневно търпят загуби от около 60 човека. Ние настъпваме, от безпилотници получаваме данни за бази на терористите”, поясни командирът на ротата от доброволческия батальон „Щит на Родината" Фади.

Именно доброволци от батальона заедно с бойци от републиканската гвардия са взели в ръцете си наземната част от операцията, а Фади е бил начело на първия отряд.

„Противникът беше шокиран, ние сякаш се появихме в оперативния щаб на летището изпод земята. Самият факт ги сломи и изходът на битката се предреши”, споделя Фади.

В сградата на бившето управление на жилищната им служба е била разположена администрацията на бандитите. Именно от доказателствата, открити там, става ясно, че атаката на правителствените войски ги е изненадала.

Терористите са отстъпили по спешност и не са се погрижили да унищожат документацията си.

В кабинета са останали списъци с имената и фамилиите на сътрудниците им, телефонни номера и номера от паспорти – никаква анонимност. В момента тези архиви, в които има над 1500 имена, се проучват от сирийските спецслужби.

Това далеч не е единственото, останало от терористите. Военните са намерили и карти, направени от спътници, с позиции на правителствените войски.

„Тези карти са им предадени от Йордания, там все още работят и саудитите, снимките са скорошни, това може да се определени от обозначената фронтова линия. Но те трябва да се снабдят с нова, защото всички тези територии сме ги завладели”, коментира с ирония Фади. 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари