Разглезват затворниците у нас

0
Депутатите приеха повече права за затворниците
Депутатите приеха повече права за затворниците

При добро поведение осъденият ще може да поиска преместването си в затворническо общежитие от открит тип след изтичане на определен минимален срок от наказанието.

Това решиха депутатите с промени на първо четене в Закона за изпълнение на наказанията. Текстовете бяха приети, въпреки че имаше и много резерви, предаде КРОСС.

Само при доказана "абсолютна необходимост" охраната на затворите ще има право да използва сила, помощни средства и оръжие. Прекратява се дейността на Комисията по изпълнение на наказанията към всеки един затвор. Дейността ѝ ще се поеме от началника на затвора. Той ще може да обособява отделни помещения за настаняване на затворници с висока степен на обществена опасност, страдащи от алкохолизъм или наркомания.

Един затворник трябва да разполага с минимум 4 кв. метра, гласят още промените. Осъдените ще могат да изтърпяват наказание максимално близо до местоживеенето, за да запазят семейните контакти, предвиди още Народното събрание. Част от промените са съобразени с решения на Европейския съд по правата на човека след дела на българи срещу държавата.

С приети на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс депутатите решиха и престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи да се разследват от следователи, а не от разследващи полицаи.

Източник: Агенция Кросс
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари