България на съд заради жалби на затворници

0
Европейският съд по правата на човека ще продължи да съди България по жалби на затворници срещу лошите условия
Европейският съд по правата на човека ще продължи да съди България по жалби на затворници срещу лошите условия Снимка: БГНЕС / Архив

Европейският съд по правата на човека най-вероятно ще продължи да съди България по жалби на затворници срещу лошите условия в местата за лишаването от свобода.

Това може да се случи, ако измененията в закона за изпълнения на наказанията не бъдат приети до първи декември тази година.

Това е срокът даден на българската държава в пилотното решение "Нешков и други срещу България", постановено от Европейския съд по правата на човека. Дотогава трябваше да бъде въведено вътрешноправно компенсаторно и превантивно средство за защита.

Измененията в закона предвиждаха лишените от свобода да имат възможност да искат от съда да бъдат компенсирани за лошите условия, при които са били настанени.

Промените бяха приети от правната комисия в парламента тази седмица, но едва ли ще бъдат гласувани окончателно преди крайният срок.

Те предвиждаха още по-гъвкава система за първоначалното настаняване на лишените от свобода, така че един от водещите критерии да става и въз основа на материалните условия.

С измененията трябваше да бъде въведено и превантивното средство за защита - възможността за директен достъп на лишените от свобода до съд.

Т.е. да адресират до административните съдилища исковете си, когато смятат, че не са им гарантирани минималните стандарти в местата за лишаване от свобода. Компенсаторното средство предвиждаше възможност след изтърпяване на наказанието лишаване от свобода лицата да могат да сезират с искове съдилищата по реда на закона за отговорността на държавата за вреди и да получат компенсация, че са пребивавали в условия, които не отговарят на минималните изисквания.

"Без реално подобрение на условията в затворите обаче, превантивното средство би останало до голяма степен неефективно, а прилагането на компенсаторното средство би довело до още разходи за изплащане на обезщетения, които е по-добре целесъобразно да бъдат направени за подобряване на условията на задържане", казват от Министерството на правосъдието, предаде "Дневник".

Оттам уточняват, че в последните две години се извършват усилени ремонтни дейности в повечето места за лишаване от свобода, така че към момента на влизането в сила на промените, условията да са по-добри.

"За българската страна не би имало наказателна процедура и последствия от финансов характер в случай на неприемане на релевантните изменения в указания срок, освен тези, свързани с разглеждането на още нови жалби от Европейският съд по правата на човека", отговарят от правосъдното министерство.

Оттам уточняват, че все пак срокът е обвързващ и за навременното въвеждане на вътрешните средства на защита следи Комитетът на министрите на Съвета на Европа. Затова и "навременното приемане на измененията е въпрос както на своевременно изпълнение на международно-правно задължение, така и на международен престиж. Полагат се всички усилия това да се случи", казват още от министерството.

Подоготовката по измененията в закона за изпълнение на наказанията, за които повече може да прочетете тук, започна екипът на бившия заместник на правосъдието Андрей Янкулов. Те изработиха план за справяне с проблемите, заради което и за пръв път от 20 години Комитетът за предотвратяване на изтезанията даде положителна оценка за България.

Преди това през март 2015 година комитет излезе с остро становище срещу България, в което се посочват проблемите в местата за лишаване от свобода у нас - лошите материални условия, унизителното третиране на затворниците, пренаселеността.

Неговият наследник - Красимира Филипова, довърши изготвянето на промените. С тях се предвижда изискването за минимална жилищна площ от 4 кв.м в спалното помещение за всеки лишен от свобода да влезе в сила незабавно след приемането на законопроекта от Народното събрание. Този минимален европейски стандарт бе записан в закона още през 2012 г., но влизането му в сила беше отложено до 2019 година. Причината беше, че държавата не е в състояние да осигури на всички лишени от свобода подобен минимум.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари