Разбиха схема с фалшиви шофьорски книжки

0
Но МВР не знае къде са хората, които са се сдобили с фалшивите документи
Но МВР не знае къде са хората, които са се сдобили с фалшивите документи Снимка: bTV

За издаването на шофьорска книжка са необходими завършен курс, успешно положен изпит пред автомобилна инспекция и диплома.

Оказва се обаче, че от 2016 до 2018 година в Областната дирекция на полицията в София са издавали книжки на десетки хора, за които впоследствие е доказано, че нямат необходимите документи. Схемата била засечена миналото лято, съобщава bTV.

„Създава електронно фалшиво досие в системата и на негова база се издава свидетелство. Вече при проверката се установява липсата на хартиен носител. Примерно липса на диплома, липса на курс БЧК, протоколи пред ДАИ”, казва комисар Ивайло Александров, началник-отдел "Охранителна полиция" в ОДМВР.

Според данните от справката 12 книжки са пуснати за изработка, а след това връчени на собствениците им, от вече бившата служителка на дирекцията – Полина Нинова, сочена за виновна и уволнена през декември.

„Нямам обяснение, но аз не съм правила подобно нещо. Видяха моя акаунт, че е работено на паролите ми, казаха – ти си. Всъщност това е недоказуемо. Хартията, ако не се намери как са работени тия документи, всичко е на моята парола… Всеки може да види как си изписвате паролата, всеки може да застане зад гърба ми и да види. Пак казвам – имам деца, по-добре да остана аз виновната, както е по документи и да продължа някакъв живот и да ги отгледам. Това е”, коментира Нинова.

Къде са хората, които са се сдобили с фалшивите документи, МВР не знае.

Според вътрешната проверка в дирекцията, която свършва на 6 ноември, на 12 души са издадени книжки, без да имат право и трябва да им бъдат взети. Решено е още материалите да бъдат дадени в районната прокуратура и Вътрешна сигурност. При обвинението материалите са постъпили на 14 февруари, почти 4 месеца след края на проверката. Прокуратурата трябва да се произнесе до месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари