Разбиха колата на журналист, разследвал архивите на Държавна сигурност

0
Това е третото посегателство върху семейния автомобил на Христов
Това е третото посегателство върху семейния автомобил на Христов

Поредно посегателство срещу разследващия журналист Христо Христов и основател на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com е извършено в първите дни на Новата 2019 г.

Това съобщи пострадалият в социалните медии.

На 2 срещу 3 януари неизвестен извършител е разбил задното стъкло на семейния автомобил на журналиста, паркиран на обичайното място за паркиране на паркинг до жилищния блок в столичния квартал, където Христов живее. Очевидно разбиването не е направено с цел кражба, тъй като такава не е извършена от автомобила.

Инцидентът е станал непосредствено, след като журналистът се е прибирал на 2 януари вечерта заедно със семейството си от провинцията.

Христов е подал сигнал по надлежния ред в полицията, като в него е подчертал, че разбиването на стъклото е третият случай на посегателство върху семейния автомобил.

Последният случай е от април 2013 г., когато основателят на desebg.com получи смъртна заплаха за семейството си, а малко по-рано преди това четирите гуми на семейния автомобил бяха демонстративно спукани.

Тогава, както и сега Христо Христов дава гласност на инцидента, защото е убеден, че това се прави с цел да бъде психологически и материално уязвен и поставен под натиск заради своята журналистическа дейност, която е свързана с разкриването на зависимостите на комунистическия режим.

Тези инциденти са предхождани с опит за хакване на сайта desebg.com (януари 2013 г.) и редица други анонимни заплахи и обири, припомня Христо Христов.

През 2006 г. журналистът получи анонимна заплаха, че ще бъде взривен, ако не спре с публичните си изяви в разгара на скандала с нерегламентираното изваждане на досиета на група журналисти от тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков, довело приемането на нов закон за разкриване на сътрудниците на комунистическия режим и достъп до архива на Държавна сигурност.

В периода 1999-2001 г., когато работи върху документалното разследване за убийството на писателя Георги Марков от ДС в Лондон през 1978 г., квартирите, в които Христо Христов живее, са разбивани и ограбвани три пъти, след като публикува първите документи на Държавна сигурност по случая във в. „Демокрация”, където тогава работи.

Въпреки атаките срещу него той не спира работата си и през 2005 г. издава разследването си в книга, базирано на архивите на ДС, което се превръща в световна новина.

Христо Христов основава desebg.com през януари 2011 г. и оттогава досега всекидневно публикува на него, а сайтът се е утвърдил като най-сериозната онлайн платформа за информация и знание за комунистическия режим и неговия репресивен апарат, както и за влиянието им върху прехода.

Материалите, които журналистът публикува на desebg.com, непосредствено преди последния инцидент, са свързани с отчетите на Комисията по досиетата за дейността ѝ през 2018 г., както и с публикуването онлайн на архивни документи за дефектни съветски доставки за АЕЦ „Козлодуй” през 1989 г. и антисъветски настроения сред българските работници в Коми през 70-те години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари