Расте броят на поставените под карантина у нас

8
За болнично наблюдение са настанени пациенти в Бургас, Русе и Хасково. Със симптоми на болестта са двама възрастни и едно дете в Пловдив
За болнично наблюдение са настанени пациенти в Бургас, Русе и Хасково. Със симптоми на болестта са двама възрастни и едно дете в Пловдив Видео: bTV

До момента няма регистрирани случи на коронавирус у нас, но расте броят на поставените под карантина.

За болнично наблюдение са настанени пациенти в Бургас, Русе и Хасково. Със симптоми на болестта са двама възрастни и едно дете в Пловдив.

Двама души, идващи от Италия, са постъпили късно снощи във Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от здравното заведение. Те са поставени под наблюдение заради грипоподобни симптоми.

До този момент отрицателни са резултатите от тестовете на пациентите, изпратени от Пловдив, Сливен, Габрово, както и на двама души от ВМА. В старозагорската болница са настанени двама души, както и двама в Шумен, предаде bTV.

Очаква се да пристигнат пробите от Русе, Бургас, Сливен и Стара Загора. Очакват се резултатите и на двамата новонастанени в София.

В Стара Загора четири учителки и девет деца са под домашна карантина след екскурзия в Северна Италия.

Автобусите с крайна дестинация Италия, които тръгват от автогара „Сердика“, са временно отменени. Тези към Франция, Испания и Португалия преминават транзитно през страната.

Повечето пътуващи се притесняват да пътуват, но разказват, че нямат избор. За превенцията се информира от интернет. Носят маски, ръкавици и дезинфектанти.

На граничните ни пунктове се проверяват всички, които влизат на територията на България.

„Повече от 60 000 души са обработени на входовете и изходите на нашите граници за изминалото денонощие. Това значи, че са термометрирани, а влизащите от рискови дестинации са попълнили анкетните форми", обясни началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски.

Изпратени са и запитвания към всички болници у нас за ресурса, с който разполагат.

„Искаме от тях надлежна информация, за да може да направим съвсем ясна карта къде и с какво разполагаме като сили“, каза още Мутафчийски.

"Пирогов" и Александровска болница вече са заявили своята готовност да претрансформират в стационари сградите на две клиники. Във ВМА Клиниката по психиатрия ще бъде затворена, което ще осигури още 40 легла.

Междувременно в интернет вече се предлагат хирургически маски със значително завишени цени. Докато в аптеките цената на една кутия, която съдържа 50 броя, струва около 5 лв., онлайн същите се продават за 50 и дори 100 лв.

Експертите припомнят, че обикновените хирургически маски не предпазват от заразяване, а единствено могат да помогнат в ограничаването на заразата при пациенти, които са вече носители на коронавируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари