Ръст на цените на храните в Русе

3
Кои продукти са поскъпнали
Кои продукти са поскъпнали Снимка: БГНЕС

До три пъти повече плащаме за риба. С до 40% по-скъпи на пазара в момента са и плодовете

Сериозен ръст на цените на основни хранителни продукти от началото на месеца отбелязват потребителите в Русе. В сезона на зимнината цените на някои плодове и зеленчуци са скочили с близо 30%. Двойно поскъпване се наблюдава и на рибата в дунавския град. Според производители и търговци причината е в по-високите цени на газа, електроенергията и горивата.

По-високите разходи за отглеждането на зеленчуци тази есен принуждават Йордан Цонев да вдигне и крайната цена на стоката си. Най-много се е покачила цената на пипера - 2 лева и 40 стотинки за килограм, информира БНТ.

"Спрямо миналата година може да се каже, че цените са около 20% нагоре, но това е спрямо разходите по производството, надници, осигуровки, тор, препарати. Всичко това е нагоре. Неминуемо по веригата се отразява и върху цената на стоката", заяви Йордан Цонев, производител от село Чилнов.

С до 40% по-скъпи на пазара в момента са и плодовете. Килограм ябълки родно производство струва 2,20 лева, а българската круша достигна 3,50 лева. Стоката се оскъпява допълнително и от надценката, която си слагат търговците.

"Това се е получило заради очакващите високи цени на тока, на водата, на превоза. Просто за производителите почти нищо не остава. Оттам дават стоката по-скъпо, ние също качваме цените. Докато миналата година примерно ябълките му ги плащах на един лев, тази година той иска 1,80 - 2,00 лева", допълни Нели Братоева, търговец.

Според търговците има и потребители, които предпочитат по-скъпата стока.

До три пъти повече плащаме за риба. Въпреки, че Русе е дунавски град, по-високата цена предизвика сериозен спад на търсенето на рибни продукти.

"Ние бяхме град с най-голяма консумация на глава от населението в русенска област навремето. Все по-рядко и все по-малко количество. Преди хората си купуваха да речем килограм, сега консумацията е много по-малка. Най -купуваната риба са дребните риби. Цаца, шпроти, защото са най-евтини. Около 20 лв за кг цацата, готова изпържена. Докато скумрията е 24-26 лв за кг.", коментира Неделчо Неделчев, собственик на рибен магазин.

С 10% е скочила цената и на свинското месо. Най-драстично обаче се оказва поскъпването на сиренето и кашкавала.

Въпреки по-високите цени на някои хранителни продукти, търсене има, но за сметка на количеството.

Хората са принудени да купуват най-необходимото за своята прехрана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Ггггггхххх
    Ядем боклуци на високи цени!Цените в Русе се вдигнаха,жилищата поскъпнаха чудовищно.Въздухът мръсен.Най-много пияни и дрогирани шофьори в Русе!!ДОБРЕ ДОШЛИ В ЗОНАТА НА ЗДРАЧА!!!
  • 3
    2
    Yrew
    Няма никакъв контрол и регулацшя на цените! Да вярно е че във всички държави цените отидоха нагоре,но като в България,няма никъде! Тук е джунгла! Не стига,че ядем на хората боклуците,и то на много високи цени,а в същото време българското производство замира! Кой печели от вноса? Нито народа,нито държавата! Някой отново си пълни гушата персонално. Не може в тая криза,да имаш печалба 500% ,че и повече! Гнусна държава!!!
  • 3
    1
    nwo
    Цените отидоха нагоре на : нафтата , торове, заплащане на работници , електричество , които ползват газ също отчитат поскъпване . Производители на селскостопанска продукция все по малко, а потребителите в Русе се увеличават. Няма начин цените да са ниски. Плюс това при капитализма всички гледат печалбата , а не друго.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари