Ръст на неспокойните пътници в самолетите

1
Рязкото увеличение на инцидентите идва в момент, когато авиационната индустрия се възстановява от пандемията
Рязкото увеличение на инцидентите идва в момент, когато авиационната индустрия се възстановява от пандемията

Рязкото увеличение на инцидентите идва в момент, когато авиационната индустрия се възстановява от пандемията

Вирусните видеоклипове с вулгарни, нетрезви и агресивни пътници в самолетите станаха често срещани, но това не е просто тенденция в социалните мрежи, тъй като статистиката потвърждава, че случаите се увеличават, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Рязкото увеличение на инцидентите идва в момент, когато авиационната индустрия се възстановява от пандемията от Ковид-19, а авиокомпаниите очакват тази година да превозят почти рекордните 4,35 милиарда пътници.

По данни на търговската група на авиоиндустрията IATA през 2022 г. при един от всеки 568 полета е имало инцидент, свързан с недисциплиниран пътник, в сравнение с един на 835 полета през 2021 г.

"Въпреки че инцидентите с неспазване на правилата първоначално намаляха след премахването на задължителното носене на маска при повечето полети, честотата им започна отново да се увеличава през цялата 2022 г. и завърши годината с около 37% повече в сравнение с 2021 г.", заяви наскоро IATA.

Най-често срещаните инциденти са свързани с пушене на цигари или вейп в салона или тоалетната, отказ от слагане на предпазния колан, неспазване на ограниченията и инструкциите за съхранение на багажа и консумация на собствен алкохол на борда.

Въпреки че инцидентите с физическа агресия остават рядкост (само един полет на 17 200 през 2022 г.) това представлява 61% скок спрямо предходната година.

В Съединените щати се наблюдава десетократно увеличение на инцидентите с насилие от 2017 г. до 2021 г. до 6000, като политизирането на носенето на маски по време на пандемията е причина за много конфронтации.

"Това беше лудо време, хората правеха много странни неща", каза главният изпълнителен директор на JetBlue Робин Хейс.

"Това се успокои много, откакто правилата за носене на маски отпаднаха, все още е леко повишено в сравнение с 2019 г., но до голяма степен се върна към нормалното", добави той.

Данните на Федералната авиационна администрация (ФАА) обаче показват, че през първата половина на тази година инцидентите са били почти два пъти повече в сравнение с периода преди пандемията. И това е така въпреки политиката на "нулева толерантност" на ФАА към недисциплинираните пътници, наложила миналата година глоби на стойност 8,4 млн. долара на пътниците, които понякога рискуват и наказателна отговорност.

Според Европейската агенция за авиационна безопасност броят на инцидентите е намалял след пика по време на пандемията, но сериозността на проблемите "изглежда се е увеличила значително".

Най-често посочваните причини са стресът от пътуването, по-малкото лично пространство в самолетите, забраната за пушене и злоупотребата с алкохол.

Стюард на Air Caraibes свидетелства по време на съдебен процес през 2022 г., че веднъж е конфискувал 31 бутилки алкохол по време на качване на борда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари