Рашков сезира прокуратурата срещу Гешев за разгласяване на СРС

0
Главният прокурор разгласи СРС, чиято цел беше конфронтация и притискане на държавния глава, друга цел аз не виждам
Главният прокурор разгласи СРС, чиято цел беше конфронтация и притискане на държавния глава, друга цел аз не виждам

Министър Бойко Рашков ще сезира на определено ниво прокурор за изнасянето на СРС от страна главния прокурор Иван Гешев.

Това обяви министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков по време на изслушването си за за внесеното искане за предсрочно прекратяване на мандата на гл. прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

По думите му в Наказателния кодекс оповестяването на сведения, събрани със СРС, е инкриминарано. Той уточни, че ще сезира прокурор с тази част от сигнала, внесен във ВСС, която касае тези действията на главния прокурор.

"Подобен случай имаме и по отношение на подслушването на граждани. Тези мероприятия са свързани с един обвиняем. Там бяха изнесени данни, събрани със СРС от разговор с този човек, с този обвиняем на един бивш депутат, на един журналист. Другата седмица ще питате подслушвани ли са журналисти и аз ще кажа - да. Никой няма право да издава подобна информация публично, защото засяга интересите на онези граждани, които нямат абсолютна никаква връзка с каквото и да било престъпление", подчерта още Бойко Рашков.

Бойко Рашков заяви, че досега нито един прокурор не е проявил кураж да образува такова производство, въпреки че Конситуционният съд е обяснил, че всеки прокурор у нас има право да започне такова наказателно производство.

"Г-н Гешев разгласи СРС, чиято цел беше конфронтация и притискане на държавния глава, друга цел аз не виждам. Това каза министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков по време на изслушването си за за внесеното искане за предсрочно прекратяване на мандата на гл. прокурор Иван Гешев", допълни той.

По думите му СРС се използват само за единствено на наказателното производство и за опазване на националната сигурност, а лицата, на които са станали известни тези факти, са длъжни да не ги разгласяват. "В конкретния случай ние сме изправени пред хипотеза, в която те са разгласени. Разгласени са публично в момента, в който главния прокурор правеше искане да се отговори на нещо, което е пределно ясно. Има или няма имунитет президента. Изнасянето на тези данни на сайта на прокуратурата естествено, е струва ми се, че няма задача и цел да съдейства за разкриване на обективната истина, нито пък или още по-малко към опазване на националната сигурност."

"Подчертавам в съдебната практика има случаи на осъждане на лице точно за това престъпление. Тъй като в нашата Конституция изрично е посочено, че България е правова държава, трябва да си поставим въпроса след като един човек е осъден за такова престъпление и сега друг е извършил също такова престъпление, следва ли да се образува наказателно производство и срещу този или не", каза още Рашков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари