Ръководителят на Представителството на ЕК донесе информационни материали на украинците в Русе

0
Цветан Кюланов бе на ЖП гарата, където раздаде вода на пристигащите от Украйна бежанци
Цветан Кюланов бе на ЖП гарата, където раздаде вода на пристигащите от Украйна бежанци Снимка: Областна администрация - Русе

 Представена е и детайлна информация относно необходимите следващи стъпки, като какви административни процедури трябва да се предприемат, така че да се гарантират правото на образование, здравни и социални услуги, а също и на труд

Създадената организация на предварителния приемателен пункт на ГКПП „Дунав мост“ при Русе спестява време и позволява бързото и лесното регистриране на бягащите от войната в Украйна, потвърди днес изпълняващият длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов. Той се запозна на място с реда, по който пристигналите хора се обслужват и се информират за по-нататъшния престои в България или транзитното преминаване на страната ни.

По-късно Цветан Кюланов заедно с областния управител Анатоли Станев и заместник-кмета по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев посрещнаха влака от Букурещ на Централната жп гара, с който традиционно пристигат не малка част от мигрантите в страната. От думите на Цветан Кюланов стана ясно, че има много добра координация между държавната и места власт от една страна и доброволците от друга, чиято крайна цел е да бъдат подпомогнати нуждаещите се от закрила хора.

„Ние сме тук днес първо да изкажем благодарност на всички тези хора, с които се срещнахме в Русе и във всички останали градове в България, които денонощно помагат и показват, че европейската солидарност не е само получаване, а и даване на хората в нужда, хората, които бягат от война, украинците, които също са европейци и трябва да се чувстват така в България, както и в другите европейски държави“, каза още Цветан Кюланов.

Той донесе и информационни материали на украински език, в които подробно е описано значението на регистрацията в България. „Те трябва да имат документ, който им гарантира всички тези права както в България, така и в останалите европейски държави, за да няма дезинформация и риск от това те да мислят, че с тази регистрация ще има някакъв риск да се случи нещо лошо. Европейската комисия иска да помага – тя не е тук да проверява или контролира“, допълни още Кюланов. Той уточни, че вече са публикувани и конкретни насоки затова как да се реагира в различни специфични случаи – като такива, при които деца идват сами или пък пристигат хора без документи. В информационните материали са разяснени и тълкувания на някои правни текстове и закони.

Представена е и детайлна информация относно необходимите следващи стъпки, като какви административни процедури трябва да се предприемат, така че да се гарантират правото на образование, здравни и социални услуги, а също и на труд. Посланието към всички украински граждани е да се регистрират, защото това им гарантира правата, които те вече са получили, но които документално ще им необходимо да представят в съответните институции.

В рамките на посещението си изпълняващият длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов разговаря и с настанени украински семейства. Срещи е имал и с по-голямата част от доброволците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари