Радка Аргирова: Пада ваксиналното покритие за морбили

1
Вирусологът определи момента като "много критичен" и "сериозна опасност"
Вирусологът определи момента като "много критичен" и "сериозна опасност" Снимка: БГНЕС

Вирусологът определи момента като "много критичен" и "сериозна опасност"

Пада ваксиналното покритие за морбили. Вече отиваме под 90%. Това съобщи пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, член на научния комитет на националната конференция по ваксинопредотвратими заболявания. Тя определи момента като "много критичен" и "сериозна опасност".

Запитана стимули или санкции биха повишили ваксиналното покритие със задължителните ваксини, Аргирова коментира: "И двете неща. За някои стимули, за някои санкции. Стимули трябва да има и за лекари, особено за общопрактикуващите."

Нужно е да се актуализира имунизационният календар, смята вирусологът.

"Трябва да се видят цифрите на ваксиналното покритие, също и по области. Не навсякъде положението е едно и също. Трябва вероятно да бъдат добавени още някои ваксини."

Възстановена е напълно програмата за ротавирусната ваксинация, върви програмата за ваксинация срещу грип на възрастните хора над 65 г. възраст, работи се за продължение на националната програма за ваксинация срещу човешки папилома вирус, както и за въвеждане на ваксината срещу варицела за деца, поясни проф. Аргирова.

"Нагласата на възрастните хора у нас към грипната имунизация се променя в положителна посока."

Няма обаче подобно търсене на ваксините срещу Covid-19.

"Вариантите, които в момента циркулират, много сериозно се различават както от началния вариант, така и от самия начален Омикрон. Приликата е не повече от 10%", посочи Радка Аргирова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    Патка Аргирова
    Тая дъртата мърша, официалната вносителка на СПИН за България, трябва да я режат на лентички с тъпо макетно ножче и да я дерат жива дни наред, бавно и мъчително! Тя си знае защо!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари