Радан Кънев: Коце, лошо е да се говорят пълни неистини!

1
Лошо е да се лъже, не е по-добре, ако лидерът на третата политическа сила толкова не знае, че заблуждава избирателите си
Лошо е да се лъже, не е по-добре, ако лидерът на третата политическа сила толкова не знае, че заблуждава избирателите си Снимка: Фейсбук

Лошо е да се лъже, не е по-добре, ако лидерът на третата политическа сила толкова не знае, че заблуждава избирателите си

Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев публикува във Facebook позиция, свързана с изказвания на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов от вчера.

Гледах вчерашното интервю на г-н Костадинов, председател на партия "Възраждане", по бТВ.

И тъй като се познаваме някъде от 2007/8г., когато той имаше 3-4-5 партии по-малко в автобиографията си и беше председател на ВМРО във Варна, мога да си позволя да се обърна към него пряко, на "ти":

Коце, лошо е да се говорят пълни неистини. Лошо е да се лъже, не е по-добре, ако лидерът на третата политическа сила толкова не знае, че заблуждава избирателите си и изобщо всички, които - за нещастие - му се доверяват. Всъщност, в случая лъжата и незнанието са еднакво опасни за обществото.

И така:

Г-н Костадинов каза, че "парите по НПВУ (Национален план за възстановяване и устойчивост) ни се полагат", защото са компенсация за вреди, които българското правителство и ЕК са нанесли на икономиката ни. Неистина.

Истината:

Средствата по НПВУ са част от Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF - Recovery and resilience facility). Това са средства, които ЕК взима назаем на световните финансови пазари с точно определени цели:

1) Финансиране на траснформацията към нисковъглеродна индустрия и енергетика. Тази цел беше приета преди Ковид кризата.

2) Възстановяване на европейската икономика от ефектите на Ковид кризата - нарушени вериги за доставка, ограничени международни пазари, застрашена устойчивост на здравните системи. Важно е да се отбележи, че мерките по т. 2) не следва да противоречат на целите по т. 1). И всичко това не е прието от ЕК, а от всички Държави-членки, след тежки преговори в Съвета на ЕС.

Г-н Костадинов каза, че тези пари ни се полагат, но ЕК поставя особени условия за "усвояването" им. Неистина.

Истината:

Никакви пари по НПВУ на отделните държави не се полагат. Тъй като това е общ заем, всяка държава трябва да представи и защити свой план с горните цели, който подлежи на одобрение от ЕК, която взима заема, но и от другите правителства в Съвета, защото те са гаранти на заема. Нищо не се полага - това е финансиране за конкретни общи политики на ЕС с общи средства на ЕС, които ще бъдат и общо връщани - в т.ч. от държави като нашата, които изглежда няма да "усвоят" голяма част от парите.

Г-н Костадинов каза, че има предостатъчно време за "усвояване" на средствата, защото трябва да се приемат няколко закона, които ще отнемат максимум по седмица. Неистина.

Истината:

Сроковете по НПВУ (изобщо по RRF) са изключително кратки - до края на 2026г. Голяма част от тези средства не изискват просто закони, а реалното им прилагане с доста сложни реформи. Законите по НПВУ са много тежки и на практика нито един от тях не може да бъде приет нито за седмица, нито за месец. Ще дам няколко примера:

- Закона за енергетиката и либерализацията на енергийния пазар и дефиниране на "енергийна бедност" - това са мерки, които в България се отлагат вече 7-8 години, именно защото са политически трудни и непопулярни.

- Закона за енергията от възобновяеми източници, който трябва да транспонира вече три (!) нови версии на Директивата за ВЕИ, също отдавна отлаган поради политически рискове и огромен обем.

- Закона за управлението на етажната собственост относно реновирането на сградите, вземането на кредити от името на цялата етажна собственост, разполагането на соларни панели и управлението на енергията от тях.

Това са само три произолни примера от над 20 закона по НПВУ, дори не споменавам НПК, ЗПКОНПИ ...

Г-н Костадинов каза веднъж в интервюто, че кабинетът Петков е договорил затваряне на въглищната индустрия, и втори път - че е договорил затваряне на 40% от въглищната индустрия. Първото е откровена, нагла политическа лъжа, второто - манипулация и неистина.

Истината:

Кабинетът Петков договори постепенно намаляване с 40% на емисиите от въглищна енергетика (без да поема ангажимент за затваряне на дори един отделен блок, което според мен беше грешка, но това е отделна тема) до края на 2024г. Между затваряне на сектора, затваряне на мощности и намаляване на емисиите има огромна разлика. Преди всичко - днес (и вчера, и утре...) българската въглищна енергетика работи с далеч под 60% от капацитета си.

Тъжната истина е, че това намаление ще бъде осъществено и дори надминато, по чисто икономически причини. Но ние няма да получим огромни средства, които можем да инвестираме в нови производства, нови технологии, нови работни места и компенсации.

И солта, и тоягите, и ... Благодарение на политици, които обичат да ходят в телевизиите и да говорят неистини, като г-н Костадинов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    ахахаха
    бай ганьо като няма аргументи вади обидите. коментирайте фактите които изнася , или не ви изнася?
  • -5
    3
    Айде и тоя
    Рада Дълбоката – селфи с гъз! https://blife.bg/article.php?id=39825
  • 0
    2
    Калибр
    Раданчо много ли те боли д. То след сватбата с Геро. Само охкаш и пъшкаш . Като много лъжеш ще боли ама на тебе ти е хубаво.
  • 4
    1
    Мммм
    Ти ли говориш за лъжи, бе Раданчо. Да те видя как ще обясниш на излъганите си избиратели, годежа с Бойко.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари