Путин надигра ЕС, приемайки да увеличи доставките на природен газ за Китай

0
Проектът ще позволи на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин да надиграе Европейския съюз, който все още не е сертифицирал „Северен поток 2“
Проектът ще позволи на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин да надиграе Европейския съюз, който все още не е сертифицирал „Северен поток 2“ Снимка: AFP / Getty Images

Русия е на крачка от сключването на сделка с Китай за изграждането на газопровода „Силата на Сибир-2“

 Проектът ще позволи на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин да надиграе Европейския съюз, който все още не е сертифицирал „Северен поток 2“, коментират в редакцията на британския вестник The Daily Express, информира Агенция Фокус. 

Газопроводът „Силата на Сибир-2“ е с експортен капацитет до 50 милиарда кубически метра годишно и според анализатори това ще окаже натиск върху Европа. Тя ще бъде принудена да бъде по-сговорчива с Москва, за да има достъп до по-евтин природен газ.

На 27 декември „Газпром“ съобщи, че ежедневните доставки на газ за Китай по газопровода „Силата на Сибир“ са достигнали рекордно ниво. По-рано представителят на енергийния гигант в Пекин Виктор Ковтун обяви, че компанията преговаря с Китай за доставка на втечнен хелий и въглеводороден газ. Според думите му в рамките на заседания на съвместните координационни комитети на „Газпром“ с китайските CNPC и CNOOC са обсъждани въпроси в редица „обещаващи области“ .

На 18 декември изданието Nikkei Asia, позовавайки се на източник, съобщи, че Москва и Пекин са обсъдили и проекта „Силата на Сибир-2“, чието проектиране започна на 18 май миналата година. Беше пояснено, че страните все още не са се договорили за цената на предлаганите доставки на гориво. Според източника пускането на газопровода ще позволи на Русия да премахне своята „зависимост от европейския пазар“.

Първата нишка от газопровода „Силата на Сибир“, по който Русия доставя газ за Китай, влезе в експлоатация през декември 2019 г. Газът се транспортира от центровете за производство на газ в Иркутск и Якутск през Иркутска, Амурска област и Якутия, включително за руски потребители в Далечния изток.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Руснак
    Граждани на членове на ЕС, които имат по нисък БВП на глава от населението, да не се обаждат и да си пият спокойно ракийката, щото стандарта им е малелеле.
  • 0
    1
    Българин
    Този изкукалият съвсем ще си затрие губернийката! Бедните руснаци страдат под неговия бич от глад и мизерия, а тоя се прави на големия диктатор! Ще си получи заслуженото накрая от собствения си народ, като Никулау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари