Путин и Байдън говорят днес по телефона за стратегически проблеми

0
Разговорът е по инициатива на руския президент
Разговорът е по инициатива на руския президент Снимка: ЕПA/БГНЕС

Теми от стратегическо значение в това число свързани с НАТО ще бъдат обсъдени днес по време на телефонен разговор между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин

 Разговорът е по инициатива на Путин, съобщава БНР.

Съгласието на Байдън да приеме поканата за разговора показва готовността на администрацията му да продължи поетата стратегия на прекия диалог. Смята се, че и Путин вижда полза от директната връзка.

Американската страна очаква Русия да постави въпроси, които я тревожат, и САЩ са готови да говорят по тези въпроси, съобщава пожелало анонимност официално лице от администрацията на Байдън.

В същото време Америка очаква готовност от Русия да говори по теми, които притесняват САЩ и съюзниците. Диалогът би трябвало да е на базата на реципрочността, заяви още лицето.

Вашингтон подчертава, че позицията на Америка е тясно координирана с европейските партньори.

Белият дом е готов и се надява да има дипломатическо решение, но има готовност и за налагане на санкции, подсилване на НАТО в страни от Алианса и даване на допълнителна помощ на Украйна – всичко това в случай на по-нататъшна руска инвазия, която според лицето може да доведе до дестабилизация на сигурността в Европа и да наложи промени в разпределението на силите на НАТО, особено по източния фланг.

Анонимното високопоставено лице заяви още:

„Президентът Байдън ще даде да се разбере, че има дипломатически път към деескалация на напрежението в региона ако президентът Путин се интересува от поемането му.“

По информация на анонимното високопоставено лице все няма данни за съществено изтегляне на руски войски от границата с Украйна:

„Бихме искали, разбира се, да видим намаляване на струпването и завръщане на силите в районите, в които те нормално провеждат обучения или районите на дългосрочното си разгръщане.“

Байдън и Путин ще говорят малко преди насрочените серии от разговори в Женева, където Съединените щати ще бъдат представени от правителствени агенции като Държавния департамент, министерството на отбраната и на Съвета по вътрешна сигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари